Angry Young Men (AYM)

Theatervoorstelling met impacttraject

Projectnaam Angry Young Men (AYM)
Pijler Jongeren & Maatschappij
Aandachtsgebied Jongeren & Maatschappij
Aanvrager Wat We Doen
Bijdrage van Fonds 21 € 35.000

Angry Young Men is een theatervoorstelling met impacttraject over het leven van jongeren die moeite hebben met het vinden van hun plek. Het is een productie van Floris van Delft en hiphopartiest Winne over jongeren die dromen van geld en aanzien. Jongens die altijd hun dekking hoog hebben en buiten het zicht vallen van familie, school en zorginstellingen. Voor het project onderzoekt initiatiefnemer Wat We Doen samen met deze jongeren de veiligheid van de samenleving versus de inspanningsverplichting van de samenleving om deze jongeren in veiligheid te laten opgroeien.

Je moeder

De voorstelling gaat over de jongens die we kennen uit de media. Jongens die met stenen gooien, op straat hangen en desnoods met geweld het snelle geld nastreven. In een combinatie van rap en theater voeren twee jongens (Juan Zyad en Mees Hilhorst)) een aangrijpend gesprek met hun moeders (Imanuelle Grives en Laurien van Rijswijk). De ene jongen zit vast. De ander is dood. Samen proberen ze uit te vinden of hun levens anders hadden kunnen lopen. En wie had het dan anders moeten doen? De voorstelling start op locatie in Rotterdam Zuid, daarna volg een landelijke tournee.

 

Kern van het impactprogramma is een talentontwikkelingstraject waarin 25 jongeren onder professionele begeleiding werken aan onderdelen van de productie. Deze jongeren zijn tevens ambassadeurs die worden ingezet om de negatieve beeldvorming rondom deze jongeren om te buigen. Ook is er een podcastserie over de oorzaken waardoor tieners in de criminaliteit terecht komen. Sprekers zijn onder meer de jongeren zelf, ervaringsdeskundige Reggery Gravenbeek en criminoloog Robby Roks.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Angry Young Men is een initiatief van Wat We Doen uit Rotterdam Zuid, een stichting die met theater maatschappelijke dilemma’s en onderwerpen bespreekbaar maakt. Het thema van het project, gefrustreerde jongens die opgroeien met weinig kansen en zich volledig afkeren van de samenleving, is actueel en urgent. Het impacttraject is indrukwekkend, met veel oog voor nuance en details. Zo is er stilgestaan bij de geloofwaardigheid van de organisatie richting jongeren en zijn er op basis daarvan bijvoorbeeld de keuzes gemaakt om samen te werken met grassroots organisaties en om de voorstelling in de wijk te spelen. Ook is er duidelijk uitgewerkt wat de gewenste impact van het traject is op verschillende doelgroepen: de jongeren, ouders, beleidsmakers, hulpverleners en handhavers, maar ook de maatschappelijke perceptie.


Projecten

>
>