Baba

Voorstelling over een onmogelijke liefde en een onwaarschijnlijke reis door Europa

Projectnaam Baba
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Akkers en Velden
Bijdrage van Fonds 21 € 12.500

De theatervoorstelling Baba vertelt het waargebeurde verhaal van de Russische grootmoeder van acteur Willem Voogd. In 1944 begon zij aan een zes maanden durende reis vanuit Odessa in de voormalige Sovjet-Unie naar het Westen, gedreven door liefde. Haar tocht voerde haar door heel Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog, over gebombardeerde spoorlijnen, langs werkkampen en illegale grensovergangen, totdat ze uiteindelijk haar geliefde in Nederland bereikte. In 2021, bijna tachtig jaar later, volgde haar kleinzoon dezelfde reis; van het hedendaagse Odessa in Oekraïne naar Velsen in Nederland, om de vrouw achter de naam 'Baba' beter te begrijpen. Terwijl Willem Voogd deze reis onderneemt, valt Poetin Oekraïne binnen, waardoor de wereld waar Baba vandaan komt opnieuw abrupt verandert.

Een pleidooi voor empathie

De reis van Willem Voogd resulteerde eerder in de succesvolle, gelijknamige podcast en wordt nu naar het toneel gebracht. Samen met actrice Evgenia Brendes duikt Voogd dieper in de geschiedenis van zijn oma en ontdekt hij een veel complexer beeld van 'Baba' dan hij aanvankelijk had gedacht. Terwijl de podcast vooral op journalistieke wijze de vergelijking tussen het Europa van toen en nu benadrukte, legt de theatervoorstelling de nadruk op een andere invalshoek: hoe vertel je een waargebeurd verhaal en weerspiegel je de complexiteit van de geschiedenis? Het is meer dan alleen het relaas van de ongelooflijke reis van Willem's oma; het belicht ook de uitdagingen waarmee mensen worden geconfronteerd wanneer ze proberen te integreren in een nieuwe omgeving. Bovendien dient het als een krachtig pleidooi voor empathie en het vermogen om je in anderen in te leven.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De theatervoorstelling Baba is een productie van Akkers en Velden, een initiatief uit Friesland, dat artistieke ervaringen gebruikt om maatschappelijke vraagstukken aan te kaarten. Het project brengt het complexe verhaal van Baba op een unieke manier tot leven en raakt actuele thema's.

Data en locaties

De voorstelling Baba gaat donderdag 26 oktober in première in Theater Bellevue in Amsterdam. Daarna volgt een landelijke tournee.


Projecten

>
>