Nederlands Theater Festival (2019 - 2020)

Hoogtepunten van het theaterseizoen

Het Nederlands Theater Festival (TF) in Amsterdam is het belangrijkste overzichtsfestival op theatergebied in Nederland en richt zich op een breed publiek en voor een kleiner deel op de sector. Het festival programmeert op een groot aantal locaties door de hele stad de meest belangwekkende voorstellingen van het afgelopen seizoen. Daarnaast zorgt het uitgebreide randprogramma voor verdieping en debat. TF opent in het Internationaal Theater Amsterdam met de Staat van het Theater en sluit daar ook feestelijk af met het Gala van het Nederlands Theater, waar de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen worden uitgereikt.

 

Fonds 21 steunt dit project met een meerjarige toekenning voor 2019 en 2020.

Beste voorstellingen

Het Nederlands Theater Festival wordt algemeen erkend als autoriteit en als artistiek ijkpunt in het theaterseizoen. De Nederlandse Toneeljury selecteert gedurende het theaterseizoen de twaalf beste toneelvoorstellingen van dat moment, die vervolgens op het festival te zien zijn. De jury heeft vijf producties uit de grote zaal gekozen, vijf uit de kleine zaal en twee locatievoorstellingen. Te zien zijn onder meer de locatievoorstelling Gas van Toneelgroep Jan Vos, Citizen K. van Trouble Man/ Het Nationale Theater, A Seat At The Table van Saman Amini/ Black Sheep Can Fly en Melk & Dadels van Rose Stories/ Darian Bukvic. De Wijkjury selecteerde Allemaal Mensen van Toneelgroep Oostpool voor het festival. Ook de beste jeugdvoorstellingen van het seizoen zullen te zien zijn, waaronder Hallo Familie van Maas Theater en Dans en Pak ‘m van BonteHond. Daarnaast nomineert de vakjury gedurende het seizoen theatermakers, acteurs en actrices voor de VSCD Toneelprijzen die op de slotavond worden uitgereikt. Ook worden de Gouden Krekel voor beste jeugdtheatervoorstelling en de Mimeprijs uitgereikt.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het Nederlands Theater Festival is een toonaangevend overzichtsfestival op het gebied van theater. Het festival heeft een landelijk bereik, is actueel en heeft maatschappelijke relevantie. Verder heeft TF aandacht voor jonge makers en zet de organisatie zich actief in voor het vergroten en verbreden van het publieksbereik.

Data en locaties

Het Nederlands Theater Festival vindt plaats van 5 tot en met 15 september op verschillende locaties in Amsterdam.

Foto: A seat at the table (foto: Bas de Brouwer)

Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Taalversterkers tussen School en Thuis (2019 - 2021)

Jongeren actief met taal, lezen en leren

‘Taalversterkers tussen school en thuis’ is een buitenschools taal- en huiswerkcoachingsproject voor jongeren tot 14 jaar uit Utrecht die door taalachterstand belemmerd worden in hun schoolontwikkeling.

Bekijk project

ONSbank preventief

Schuldpreventie op het mbo

Het project ONSbank Preventief is een cultureel workshop- en begeleidingsprogramma in Amsterdam voor mbo-studenten. Het project richt zich op identiteitsversterking en persoonlijke vorming van de jongeren met als doel het voorkomen en verhelpen van schulden.

Bekijk project