Kaboom Animation Festival (2024 - 2025)

Internationaal animatiefilmfestival in Amsterdam en Utrecht

Projectnaam Kaboom Animation Festival (2024 - 2025)
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Kunst & Cultuur
Aanvrager Stichting Kaboom Animation Festival
Bijdrage van Fonds 21 € 50.000
€ 50.000

Kaboom is een internationaal animatiefilmfestival dat jaarlijks plaatsvindt in Amsterdam en Utrecht. Het festival fungeert als een platform voor geanimeerde films van alle soorten, van kleurrijke familieverhalen tot experimentele arthouse. Met een uitgebreid randprogramma met workshops, masterclasses en exposities creëert Kaboom een bruisende ontmoetingsplek waar zowel publiek als makers elkaar kunnen inspireren, begrijpen en van elkaar kunnen leren. Dit jaar opent Kaboom met de betoverende Frans-Italiaanse productie Chicken for Linda! van Chiara Malta en Sebastien Laudenbach.

 

Fonds 21 steunt Kaboom Animation Festival met een toekenning voor 2024 en 2025.

Thuis in Animatie

Met als thema, Thuis in Animatie, onderzoekt het festival dit jaar de verschillende facetten van thuis zijn. De concepten van thuis als ruimte worden verkend, samen met films die thema's behandelen zoals gedwongen migratie, ontworteling en toekomstig nomadisme. Bezoekers en kunstenaars worden uitgenodigd om elementen te benoemen, te tekenen, te ontwerpen en uit te drukken die hen een thuisgevoel geven. Door verhalen uit te wisselen, wil Kaboom iedereen zich welkom en thuis laten voelen.

 

Het programma van Kaboom omvat diverse onderdelen, waaronder vertoningen van animatiefilms in verschillende competities en themaprogramma's. Daarnaast is er ruimte voor Expanded Animation, waarbij animatie wordt gecombineerd met games, virtual reality (VR) en augmented reality (AR). Zo wordt ook getoond welke mogelijkheden animatie biedt in de digitale wereld.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Kaboom is het enige animatiefilmfestival in Nederland en biedt goed gecureerde programma’s met een aansprekende toon en energie. Terwijl de animatiesector in Nederland bloeit en van hoge kwaliteit is met internationaal aanzien, zijn er weinig vertoningsmogelijkheden. Kaboom geeft animatie een podium waarop al haar facetten worden gevierd met het breedst mogelijke publiek.

Data en locaties

Kaboom vindt plaats in van 5 tot en met 7 april op verschillende locaties in Utrecht, van 11 tot en met 14 april in Amsterdam en online. 

 


Projecten

>
>