Gaudeamus Muziekweek

Gaudeamus Muziekweek - Ontmoetingsplek voor muziektalent

Gaudeamus Muziekweek is dé internationale ontmoetingsplek voor jonge componisten en muziekpioniers. Al 70 jaar maakt de organisatie zich hard voor de nieuwste generatie componisten, biedt hen een ontwikkelplek en podium en brengt zo de muziek van morgen bij nieuwsgierige muziekliefhebbers. Het festival vindt plaats in Utrecht en gaat woensdag 7 september van start.

Toptalent van wereldniveau

Met TivoliVredenburg als kloppend festivalhart presenteert Gaudeamus Muziekweek vijf dagen lang jonge muziekpioniers en toptalent van wereldniveau. Het festival opent met het virtuoze Up-Close van Michel van der Aa. Met dit multidisciplinaire werk heeft Van der Aa het celloconcert opnieuw uitgevonden. Daarnaast worden ook composities van Kate Moore, Maxim Shalygin, Hugo Morales en Jörg Widmann ten gehore gebracht. Het programma wordt aangevuld met inleidingen, workshops, masterclasses en een luistercursus 21ste eeuwse muziek door Bas Wiegers en Ralph van Raat.

 

Een belangrijk onderdeel van Gaudeamus Muziekweek is de uitreiking van Gaudeamus Award, een aanmoedigingsprijs voor componisten onder de 30 jaar. De winnaar krijgt € 5000,- voor het schrijven van een nieuw werk. De carrière van de jonge componist krijgt hiermee een duwtje in de rug.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Gaudeamus Muziekweek heeft aangetoond een belangrijke springplank te zijn in de professionele carrières van jonge componisten op het gebied van actuele muziek. De organisatie heeft een goed oog voor ontwikkelingen binnen het veld en weet daar adequaat op in te spelen. De kwaliteit van het festival staat binnen Nederland en ver daarbuiten hoog aangeschreven. Door te kiezen voor ongebruikelijke locaties en presentatievormen weet de organisatie een ander, jonger publiek te bereiken. Gaudeamus Muziekweek sluit daarmee goed aan bij de criteria van Fonds 21.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Noorderzon Performing Arts Festival Groningen (2017-2018)

Internationaal kunstenfestival in Groningen

Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is een internationaal kunstenfestival. Het hart van het festival wordt gevormd in het Noorderplantsoen met theater, dans, muziek, literatuur en beeldende kunst.

Bekijk project

Mind Your Wallet

Jongeren leren en debatteren over omgaan met geld

Hoe voorkom je financiële problemen bij jongeren en waarom is het zo moeilijk om over schulden te praten? Een grote groep jongeren tussen de 14 en 23 jaar heeft moeite om hun inkomsten en uitgaven onder controle te houden.

Bekijk project