Gaudeamus Muziekweek

Gaudeamus Muziekweek - Ontmoetingsplek voor muziektalent

Projectnaam Gaudeamus Muziekweek
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Gaudeamus Muziekweek
Bijdrage van Fonds 21 € 35.000

Gaudeamus Muziekweek is dé internationale ontmoetingsplek voor jonge componisten en muziekpioniers. Al 70 jaar maakt de organisatie zich hard voor de nieuwste generatie componisten, biedt hen een ontwikkelplek en podium en brengt zo de muziek van morgen bij nieuwsgierige muziekliefhebbers. Het festival vindt plaats in Utrecht en gaat woensdag 7 september van start.

Toptalent van wereldniveau

Met TivoliVredenburg als kloppend festivalhart presenteert Gaudeamus Muziekweek vijf dagen lang jonge muziekpioniers en toptalent van wereldniveau. Het festival opent met het virtuoze Up-Close van Michel van der Aa. Met dit multidisciplinaire werk heeft Van der Aa het celloconcert opnieuw uitgevonden. Daarnaast worden ook composities van Kate Moore, Maxim Shalygin, Hugo Morales en Jörg Widmann ten gehore gebracht. Het programma wordt aangevuld met inleidingen, workshops, masterclasses en een luistercursus 21ste eeuwse muziek door Bas Wiegers en Ralph van Raat.

 

Een belangrijk onderdeel van Gaudeamus Muziekweek is de uitreiking van Gaudeamus Award, een aanmoedigingsprijs voor componisten onder de 30 jaar. De winnaar krijgt € 5000,- voor het schrijven van een nieuw werk. De carrière van de jonge componist krijgt hiermee een duwtje in de rug.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Gaudeamus Muziekweek heeft aangetoond een belangrijke springplank te zijn in de professionele carrières van jonge componisten op het gebied van actuele muziek. De organisatie heeft een goed oog voor ontwikkelingen binnen het veld en weet daar adequaat op in te spelen. De kwaliteit van het festival staat binnen Nederland en ver daarbuiten hoog aangeschreven. Door te kiezen voor ongebruikelijke locaties en presentatievormen weet de organisatie een ander, jonger publiek te bereiken. Gaudeamus Muziekweek sluit daarmee goed aan bij de criteria van Fonds 21.


Projecten

>
>