Big DaDa

Dadaïsme in tijden van Dataïsme

Projectnaam Big DaDa
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Maatschappij Arti et Amicitiae
Bijdrage van Fonds 21 € 11.000

Big DaDa is een interdisciplinaire kunstmanifestatie in Arti et Amicitiae in Amsterdam met een uitgebreid aanbod aan interactieve installaties, films, tentoonstellingen, performances, soirées, gesprekken, rondleidingen en workshops. Deze tentoonstelling verbindt dadaïsme met vraagstukken rond digitale data en toont de esthetiek van data en de onderliggende systemen via het werk van een reeks kunstenaars, samengesteld door curatoren Arjen Lancel en Kim Nathalia.

Dataïsme en Vragen over de Toekomst

Big DaDa toont dataïsme als een nieuwe ‘religie’ waarin de relatie tussen mens en machine wordt heroverwogen. Ofwel het monster, de meester en de messias, met de schoonheid van het complexe als vorm van protest. De tentoonstelling onderzoekt wat het betekent om mens te zijn in een tijd waarin we samensmelten met geavanceerde technologieën en of er grenzen zijn aan het mens-zijn. De kunstwerken omvatten bijdragen van kunstenaars zoals Richard Vijgen, Bambi van Balen, Floris Kaayk, Jun Ortega, Maaike Fransen, Pavel van Houten, Noa Jansma, Constant Dullaart, SETUP en Candy Cloud. Ook biedt de manifestatie performances en acties van Maria Lepistö, Candy Cloud, No Limits! Art Castle x Simomo Bouj, Maaike Fransen en Content y Contenido. Het programma omvat ook talks, workshops en evenementen in samenwerking met onder andere mbo-vakschool Mediacollege Amsterdam en kunstacademies. De afsluitende avond vindt plaats tijdens de Amsterdamse Museumnacht.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De Big Dada presenteert complexe onderwerpen op een vrij toegankelijke en laagdrempelige manier. Het uitgangspunt is dat je de technologie niet hoeft te begrijpen om te kunnen genieten van de kunst. De focus op jong publiek past goed bij Fonds 21.

Data en locatie

Big DaDa loopt van 20 oktober tot 4 november 2023 en is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00 uur in Arti et Amicitiae in Amsterdam.


Projecten

>
>