Nederlands Film Festival 2016

Nederlandse filmcultuur gevierd in Utrecht

Projectnaam Nederlands Film Festival 2016
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Film, Mediakunst & Digitale Cultuur
Aanvrager Stichting Nederlands Film Festival
Bijdrage van Fonds 21 € 100.000

De laatste tien dagen van de maand september is Utrecht traditioneel de filmhoofdstad van Nederland tijdens het Nederlands Film Festival (NFF). Het festival bestaat sinds 1981 en is het gezichtsbepalende festival van de Nederlandse filmcultuur. Het NFF is het enige evenement in Nederland dat zich uitsluitend richt op film, televisie en nieuwe media van vaderlandse bodem. Films van kort tot lang, van arthouse tot mainstream, van analoog tot digitaal. Speelfilms, documentaires, animaties, korte films, televisiedrama’s, games, interactieve projecten en evenementen voor jong en oud: Het NFF programmeert honderden filmvertoningen, discussiebijeenkomsten, masterclasses, besloten conferenties en openbare bijeenkomsten.

Uitreiking Gouden Kalveren

Voor de vakwereld is het festival het toonaangevende platform voor inhoudelijke uitwisseling en innovatie. Hoogtepunt van het festival is de uitreiking van de Gouden Kalveren aan onder meer de beste Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers, producenten, acteurs en actrices. Nieuw dit jaar is het Gouden Kalf voor Beste Interactive. Deze prijs wordt toegekend aan de beste interactieve dramaproductie of interactieve documentaire met een verhalende structuur. Van de drie genomineerde producties heeft Fonds 21 er twee ondersteund; De Asielzoekmachine en The Modular Body. Zij nemen het tijdens het L’OR Gouden Kalveren Gala op vrijdag 30 september op tegen Drawing Room. 

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het Nederlands Film Festival sluit goed aan bij de criteria van Fonds 21. Door de sterke profilering heeft het festival de laatste jaren aan urgentie gewonnen zowel voor professionals als voor publiek. De vernieuwingen in de competitie en nieuwe programmalijnen en –onderdelen hebben de artistieke signatuur van het festival versterkt. Vanuit verschillende programmaonderdelen wordt stevig ingezet op de ambitie nieuw publiek te bereiken.

Data en locatie

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 21 tot en met 30 september 2016 in Utrecht.


Projecten

>
>