Oerol (2017- 2018)

Oerol op Terschelling: theaterfestival op de Wadden

Projectnaam Oerol (2017- 2018)
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Terschellings Oerol Festival
Bijdrage van Fonds 21 € 110.000
€ 110.000

Tijdens Oerol verandert Terschelling tien dagen lang in één groot podium voor theater, dans, straattheater, beeldende kunst en muziek. Honderden kunstenaars strijken neer op het Waddeneiland om de ruimte te voelen om nieuwe dingen te creëren, onderzoeken en te presenteren. De voorstellingen op Oerol worden vaak speciaal voor de locaties gemaakt, of daarop aangepast. Van grote spektakelstukken tot mime, van intiem muziektheater tot hilarische circusvoorstellingen, van westerns tot interactieve installaties: in de duinen, op het strand, in bossen, op dijken, in schuren en gewoon op straat.

 

Fonds 21 heeft zich met een meerjarige toekenning aan de edities 2017 en 2018 van Oerol verbonden.

Tijdelijke community

Oerol telt dit jaar maar liefst 35 theatervoorstellingen, waarvan er 23 tijdens het festival in première gaan. Samen met zestien expedities, talloze muziekoptredens en 32 straatoptredens staat Terschelling volledig in het teken van kunst en cultuur. Het festival besteedt hierbij veel aandacht aan het creëren van een tijdelijke community , waar ruimte is voor de ontmoeting tussen maker en publiek. Ruim de helft van het aanbod op Oerol is nieuw werk. Premières zijn er voor onder meer Penthesilea van NNT/Club Guy en Roni en de voorstelling Liquid Shadows/ Loud Events van het Stolz Quartet en Leine&Roebana. De Japanse slagwerkgroep Dadadadan Tenko komt naar Terschelling met een muzikale voorstelling over de tsunami van 2011. Met gezelschappen als BOG, Collectief Walden, Hotshop, Orde van de dag, Nhung Dam, Afslag Eindhoven biedt Oerol ook veel ruimte aan nieuwe makers. Het festival wordt geopend door het Marokkaanse Group Acrobatique de Tanger met Halka, een voorstelling vol beweging, muziek en dans.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Oerol is een festival dat zich onderscheidt van andere festivals door de focus op theater en kunst in het landschap. De kwaliteit van de programmering is hoog, waarbij de helft van het werk nieuw is of voor het eerst (in Nederland) te zien. Met het actuele aanbod weet Oerol een groot en breed publiek te bereiken.

Data en locaties

Oerol vindt plaats van 9 tot en met 18 juni op verschillende locaties op Terschelling.


Projecten

>
>