Tijdelijk Modemuseum

Reflectie op de mode van nu

Projectnaam Tijdelijk Modemuseum
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Nieuwe Instituut
Bijdrage van Fonds 21 € 40.000

Wat zou een museum over mode in Nederland kunnen zijn? Die vraag hoopt Het Nieuwe Instituut te beantwoorden met het Tijdelijke Modemuseum. De verschillende mogelijkheden worden onderzocht; het gehele gebouw wordt tot tijdelijk modemuseum getransformeerd. 

De gebruiker centraal

In het museum staat niet de ontwerper en zijn collectie centraal, maar juist ook de gebruiker, het proces en de methodologie van mode. Hoe staat de mode er voor? Wat houdt ontwerpers van nu bezig? Hoe speculeren zij over de toekomst? Welke vraagstukken bepalen de huidige ontwikkelingen in de mode?

 

Het museum richt zich zowel op sectorontwikkeling als op bewustwording bij het brede publiek. Wat is de invloed van mode op de verschillende disciplines in de sector? Gaat mode in eerste instantie niet juist over identiteit en presentatie door het publiek? In Het Tijdelijk Modemuseum kunnen bezoekers zich op verschillende manieren verhouden tot mode. Het publiek kan deelnemen aan debatten, reflecteren op inhoudelijke vraagstukken, maar ook mode passen en aanschaffen.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Zowel publiek als professionals worden actief bij het museum betrokken met aansprekende en wisselende projecten. Het Tijdelijk Modemuseum pakt daardoor de unieke kans daadwerkelijk iets nieuws bij te dragen aan de ontwikkeling en brede kijk op mode.

Vernieuwing binnen de mode staat in schril contrast tot andere disciplines, waar vooruitgang vaak synoniem is met technologische innovatie.
—Het Nieuwe Instituut

Projecten

>
>