Balenciaga - Meesterlijk Zwart

Eerbetoon aan Spaanse modeontwerper

Projectnaam Balenciaga - Meesterlijk Zwart
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Kunstmuseum Den Haag
Bijdrage van Fonds 21 € 50.000

‘Als haute couture een orkest is, dan is Balenciaga de dirigent en de rest van ons slechts de musici die de aanwijzingen van de meester volgen’, zei Christian Dior eens. De Spaanse modeontwerper Cristóbal Balenciaga (1895 – 1972) stond bekend als een strenge couturier die zijn werk als zijn religie beschouwde. Zijn sculpturale en complexe vormen kwamen het beste uit in een van zijn favoriete kleuren: zwart. Kunstmuseum Den Haag brengt met de modetentoonstelling Balenciaga – Meesterlijk Zwart met meer dan honderd topstukken uit de collecties van Palais Galliera en Maison Balenciaga een eerbetoon aan zijn oeuvre in deze kleur. Het is voor het eerst dat zo’n grote selectie werken van Balenciaga in Nederland te zien is.

Meester in zijn vak

Balenciaga’s vroege opleiding tot kleermaker – hij is al vanaf zijn twaalfde in de leer – onderscheidt hem van andere couturiers uit zijn tijd. In tegenstelling tot zijn meeste collega’s kent hij het vak door en door: hij is bedreven in elke fase van het ontwerpproces. Om zijn baanbrekende vormen tot leven te laten komen, experimenteert Balenciaga eindeloos met verschillende materialen. In de jaren ’50 en ‘60 herinterpreteert de couturier de vrouwelijke vorm en elimineert de taille, waardoor er nog nooit eerder vertoonde silhouetten – los van het lichaam – ontstaan, zoals goed zichtbaar in la robe ballon uit 1950, een bolvormige jurk van tafzijde. In de tentoonstelling krijgen ook andere revolutionaire ontwerpen zoals la ligne tonneau (1947) (kledingstukken met een ‘ton’-vorm), ‘half-getailleerd’ mantelpak (1951), tuniek-jurk (1955) en la robe sac (1957) (jurken met een wijdvallende rug) een prominente plek. Bezoekers kunnen eromheen lopen als ware het een driedimensionaal beeldhouwwerk – net zoals de couturier zelf voor ogen heeft.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De ontwerpen van Balenciaga behoren tot de absolute wereldtop. De ontwerpen die getoond worden zijn uit de tijd dat de Parijse couture de toon zette voor de mode wereldwijd, en ook in Nederland een belangrijk stempel drukte op de mode. De meeste werken zijn nog niet eerder in Nederland te zien geweest. Met de tentoonstelling wordt actief ingezet om een jongere doelgroep te bereiken.

Data en locatie

Balenciaga – Meesterlijk Zwart is te zien van 24 september tot en met 5 maart in Kunstmuseum in Den Haag.

 


Projecten

>
>