Koning van het Grasland

Voorstelling over verhouding tussen mens en natuur

Hoe ver mag de mens ingrijpen in de natuur? En wie is de baas op het boerenland? Het reizend locatietheaterstuk Koning van het Grasland, een coproductie van Pier21 en Toneelgroep Jan Vos,  gaat over de gecompliceerde verhouding tussen mens en natuur. We zien de strijd van de boer die zich als eenzame ondernemer staande probeert te houden op de wereldmarkt en die van de grutto die zich vergeefs probeert aan te passen aan een snel veranderende biotoop. Koning van het Grasland is geschreven door Tjeerd Bischoff en wordt gespeeld op verschillende boerenerven in Noord-Nederland.

Mens versus natuur

Koning van het Grasland speelt zich af in 2001, het jaar dat mond-en-klauwzeer opnieuw de kop opsteekt in Europa. Een boerenechtpaar probeert hun leven weer op de rails te krijgen na een noodlottig tractorongeluk, waarbij hun zoontje om het leven kwam. Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeluk en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het grondwaterpeil komt het echtpaar lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondertussen komt het virus gevaarlijk dichtbij.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Koning van het Grasland is een locatievoorstelling met een maatschappelijk thema en wordt gespeeld door een goede en overwegend bekende cast. De uitvoering van het project vindt plaats in de noordelijke provincies, waar het aanbod beperkt is. Ook wordt er duidelijk moeite gedaan om publieksgroepen te bereiken die doorgaans niet veel naar het theater gaan.

Data en locaties

Koning van het Grasland gaat op 3 juni in première in Grouw. Dit jaar zal de voorstelling 66 keer worden gespeeld op verschillende locaties in Friesland, Groningen en Drenthe.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Nederlands Theater Festival 2017

TF: Beleef de hoogtepunten van het theaterseizoen

Het Nederlands Theater Festival (TF) toont de beste theatervoorstellingen van dit moment en laat de nieuwste ontwikkelingen zien op het gebied van theater. Het festival richt zich op zowel een breed publiek als de sector.

Bekijk project

Scholierenprogramma

Jongeren begeleid naar studie

Als niemand in je familie ooit is gaan studeren, aan wie moet een jongere zich dan spiegelen? Stichting Giving Back organiseert mentor- en workshopprogramma’s voor havo- en vwo-leerlingen die niet iemand in hun directe omgeving hebben die hen hier wegwijs in kan maken.

Bekijk project