Koning van het Grasland

Voorstelling over verhouding tussen mens en natuur

Bijdrage van Fonds 21
2016
€ 25.000
Kunst & Cultuur
Podiumkunsten
Projectnaam
Koning van het Grasland
Aanvrager
Jan Vos
Website
Bekijk →

Hoe ver mag de mens ingrijpen in de natuur? En wie is de baas op het boerenland? Het reizend locatietheaterstuk Koning van het Grasland, een coproductie van Pier21 en Toneelgroep Jan Vos,  gaat over de gecompliceerde verhouding tussen mens en natuur. We zien de strijd van de boer die zich als eenzame ondernemer staande probeert te houden op de wereldmarkt en die van de grutto die zich vergeefs probeert aan te passen aan een snel veranderende biotoop. Koning van het Grasland is geschreven door Tjeerd Bischoff en wordt gespeeld op verschillende boerenerven in Noord-Nederland.

Mens versus natuur

Koning van het Grasland speelt zich af in 2001, het jaar dat mond-en-klauwzeer opnieuw de kop opsteekt in Europa. Een boerenechtpaar probeert hun leven weer op de rails te krijgen na een noodlottig tractorongeluk, waarbij hun zoontje om het leven kwam. Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeluk en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het grondwaterpeil komt het echtpaar lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondertussen komt het virus gevaarlijk dichtbij.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Koning van het Grasland is een locatievoorstelling met een maatschappelijk thema en wordt gespeeld door een goede en overwegend bekende cast. De uitvoering van het project vindt plaats in de noordelijke provincies, waar het aanbod beperkt is. Ook wordt er duidelijk moeite gedaan om publieksgroepen te bereiken die doorgaans niet veel naar het theater gaan.

Data en locaties

Koning van het Grasland gaat op 3 juni in première in Grouw. Dit jaar zal de voorstelling 66 keer worden gespeeld op verschillende locaties in Friesland, Groningen en Drenthe.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Festival Le Guess Who?

Onafhankelijke muziek op verrassende locaties in Utrecht

Hedendaags, opkomend talent met legendarische unieke artiesten in het hart van Utrecht.

Bekijk project

Josef Koudelka Exiles|Wall

Grote tentoonstelling van fotograaf Josef Koudelka

De legendarische fotograaf Josef Koudelka is aangesloten bij Magnum Photos. Het is voor het eerst dat er een grote tentoonstelling in Nederland gewijd is aan het werk van de Frans-Tjechische fotograaf.

Bekijk project