Soweto Skeleton Movers
Foto: Soweto Skeleton Movers (foto: Knelis)

Noorderzon Performing Arts Festival (2019 - 2020)

Noorderzon Groningen

Noorderzon is een meerdaags internationaal kunstenfestival in Groningen. Verdeeld over elf festivaldagen presenteert Noorderzon nieuw werk van oude bekenden en van jongere makers uit alle windstreken. Het festival bestaat sinds 1991 en vindt plaats tijdens de laatste twee weken van augustus. Het festivalhart van de 29e editie van Noorderzon is in het Noorderplantsoen.

 

Fonds 21 steunt dit project met een meerjarige toekenning voor 2019 en 2020.

Programma 2019

Veel geprogrammeerde voorstellingen op Noorderzon zijn niet of nauwelijks in Nederland te zien geweest. Op het programma staat onder meer een samenwerking tussen de wereldberoemde choreografen Colin Dunne (Engeland) en Sidi Larbi Cherkaoui (België). Hun voorstelling Session houdt het midden tussen een concert en een dansperformance. Ook komt het Australische acrobatengezelschap Gravity & Other Myths naar Groningen. In Out of Chaos boetseren zij uit de chaos van het leven een nieuw universum. Het 42-koppige Noordpool Orkest brengt op Noorderzon een hommage aan de film ‘WAD, overleven op de grens van water en land’ van Ruben Smit. De muziek van Boy Edgar Prijs-winnaar Martin Fondse wordt door dirigent Reinout Douma bewerkt in een nieuwe muzikale dramaturgie met veel ruimte voor improvisaties.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Noorderzon is een festival met een unieke plaats in het theaterlandschap. Het festival verenigt artistiek hoogwaardig en actueel internationaal aanbod met brede toegankelijkheid. Het aanbod is onderscheidend, grensverleggend en vaak voor het eerst in Nederland te zien. Noorderzon doet publieksonderzoek en kent haar publiek goed.

Data en locaties

Noorderzon vindt plaats van 15 tot en met 25 augustus in het Noorderplantsoen en in theaters en op podia in Groningen.

 


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Makers on Tour

Jongeren maken kennis met praktijk

Makers on Tour is een workshopprogramma met lespakket voor derdejaars vmbo-leerlingen in Noord-Brabant. Het project daagt de leerlingen uit om oplossingen te zoeken voor vraagstukken van maakbedrijven.

Bekijk project

Nederlands Theater Festival (2019 - 2020)

Hoogtepunten van het theaterseizoen

Het Nederlands Theater Festival (TF) in Amsterdam is het belangrijkste overzichtsfestival op theatergebied in Nederland. Het festival programmeert de meest belangwekkende voorstellingen van het afgelopen seizoen.

Bekijk project