Soweto Skeleton Movers
Foto: Soweto Skeleton Movers (foto: Knelis)

Noorderzon Performing Arts Festival (2019 - 2020)

Noorderzon Groningen

Noorderzon is een meerdaags internationaal kunstenfestival in Groningen. Verdeeld over elf festivaldagen presenteert Noorderzon nieuw werk van oude bekenden en van jongere makers uit alle windstreken. Het festival bestaat sinds 1991 en vindt plaats tijdens de laatste twee weken van augustus. Het festivalhart van de 29e editie van Noorderzon is in het Noorderplantsoen.

 

Fonds 21 steunt dit project met een meerjarige toekenning voor 2019 en 2020.

Programma 2019

Veel geprogrammeerde voorstellingen op Noorderzon zijn niet of nauwelijks in Nederland te zien geweest. Op het programma staat onder meer een samenwerking tussen de wereldberoemde choreografen Colin Dunne (Engeland) en Sidi Larbi Cherkaoui (België). Hun voorstelling Session houdt het midden tussen een concert en een dansperformance. Ook komt het Australische acrobatengezelschap Gravity & Other Myths naar Groningen. In Out of Chaos boetseren zij uit de chaos van het leven een nieuw universum. Het 42-koppige Noordpool Orkest brengt op Noorderzon een hommage aan de film ‘WAD, overleven op de grens van water en land’ van Ruben Smit. De muziek van Boy Edgar Prijs-winnaar Martin Fondse wordt door dirigent Reinout Douma bewerkt in een nieuwe muzikale dramaturgie met veel ruimte voor improvisaties.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Noorderzon is een festival met een unieke plaats in het theaterlandschap. Het festival verenigt artistiek hoogwaardig en actueel internationaal aanbod met brede toegankelijkheid. Het aanbod is onderscheidend, grensverleggend en vaak voor het eerst in Nederland te zien. Noorderzon doet publieksonderzoek en kent haar publiek goed.

Data en locaties

Noorderzon vindt plaats van 15 tot en met 25 augustus in het Noorderplantsoen en in theaters en op podia in Groningen.

 


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Guiding the Mass - Dutch Design Week

Ervaar design tijdens de Dutch Design Week

Met 475 evenementen op 100 locaties, 275.000 bezoekers en werk van ruim 2500 ontwerpers is de Dutch Design Week in Eindhoven het grootste design-evenement van Noord-Europa.

Bekijk project

Vertel Vrijheid!

Jongeren reflecteren op 75 jaar vrijheid

Vertel Vrijheid! is een creatief lesproject waarin jongeren tussen de 12 en 16 jaar reflecteren op 75 jaar vrijheid.

Bekijk project