Taxed to the Max

Fotomanifestatie in Groningen

Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival is een jaarlijkse manifestatie in Groningen die bestaat uit een mix van fotoseries, mixed-media, video- en geluidsinstallaties, performances en ruimtelijk werk rond een thema. Met als thema Taxed to the Max onderzoekt Noorderlicht dit jaar de maatschappelijke spanningen die vermogende multinationals creëren met hun invloed op de nationale en wereldpolitiek.

 

Macht van de multinationals

De 26e editie van de fotomanifestatie toont werk van 34 internationale kunstenaars die visueel onderzoek doen naar de politieke invloed van mondiaal opererende bedrijven. De kunstenaars zetten fotografie in die niet registreert, maar reflecteert op achtergronden en ontwikkelingen die onderbelicht blijven. Noorderlicht wil mensen vertrouwd maken met beeldtaal en laten zien dat beeld meerduidig is en om interpretatie vraagt. De hoofdtentoonstelling vindt plaats in het voormalig conservatorium in Groningen. Daarnaast zijn er tentoonstellingen in het Centrum Beeldende Kunst en acht andere locaties verspreid door de stad.

 

Aan het project is een educatief programma gekoppeld dat zich richt op het voortgezet onderwijs, mbo en hbo. Zo zijn er schoolbezoeken en nemen vmbo-leerlingen deel aan een programma dat wordt uitgevoerd in samenwerking met het CBK Groningen en Urban House, een stichting die zich bezighoudt met de programmering van urban arts.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Noorderlicht is een veelzijdig en internationaal podium voor professionele fotografie met een goed verhaal. De fotomanifestatie behandelt een actueel en urgent onderwerp dat op een kunstinhoudelijke manier is uitgewerkt. Noorderlicht behoort  tot de top drie fotografiemanifestaties van Nederland en biedt een prikkelende en verrassende tentoonstelling voor een groot en breed publiek.

Data en locaties

Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival vindt plaats van 6 oktober tot en met 1 december 2019 op diverse locaties in Groningen.

 


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Unwired Jacqueline Hassink

Unwired: leven zonder telefoon en internet

De tentoonstelling Unwired in het Nederlands Fotomuseum confronteert ons met onze smartphoneverslaving en appelleert aan een fundamentele behoefte aan mentale rust.

Bekijk project

VMBO On Stage (2019/2020 - 2020/2021)

Beroepenfeest voor vmbo-scholieren

VMBO On Stage brengt jongeren in contact met professionals uit verschillende vakgebieden waardoor ze een goed beeld krijgen welke beroepen er zijn en wat deze inhouden.

Bekijk project