Festival Tweetakt (2023 - 2024)

Betoverend kunstenfestival voor kinderen en jongeren

Projectnaam Festival Tweetakt (2023 - 2024)
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Stichting Storm
Bijdrage van Fonds 21 € 90.000
€ 90.000

Festival Tweetakt is een multidisciplinair kunstenfestival dat jaarlijks plaatsvindt in Utrecht. Het festival laat alle vormen van kunst zien: theater, dans, muziek, stand-up comedy, (interactieve) beeldende kunst en kunstinstallaties, korte films en vele cross-overs. Doel is om een zo breed mogelijk publiek van alle leeftijden in contact te brengen met jeugdkunst.

 

Fonds 21 steunt Tweetakt met een tweejarige toekenning voor de edities 2023 en 2024.

Queer jeugdtheater

De komende editie van Tweetakt heeft twee festivalharten: één op de Neude en één op Fort Ruigenhoek. In het theaterprogramma heeft het festival dit jaar speciale aandacht voor queer jeugdtheater, met onder meer de voorstelling Het lammetje dat een varken is van Het Filiaal Theatermakers, Countersex Education van docent/performer Tabooboo, het alter ego van Maxime Dreesen en Club Toulouse van Kopergietery. De muziekprogrammering van Tweetakt is zeer divers en gaat van een hedendaagse variant op traditionele Indonesische muziek uit de 20ste eeuw tot een ‘date gone wrong’ tussen postpunk en krautrock. Te zien zijn onder meer optredens van De Toegift, Nusantara Beat, Blaaskaak, Amina, Duimalot en Meneertjes Slodde & Vos. Naast theater en muziek, worden er op locatie Fort Ruigenhoek een aantal korte films vertoond, van animatie tot onderzoeksprojecten. Verder zijn er op dezelfde locatie ook beeldende installaties.

 

Tweetakt zet flink in op educatie en bereikt daarmee grote aantallen kinderen en jongeren. Elk jaar worden nieuwe scholen bij het festival betrokken en worden de banden verstevigd met de scholen waar al mee wordt samengewerkt. Bijzonder is dat kinderen die met school het festival hebben bezocht, het weekend erop met hun ouders gratis nog een voorstelling kunnen bezoeken.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Tweetakt is een uniek festival in Nederland door de mix en cross-overs van podiumkunsten, muziek en beeldende kunst en het feit dat meerdere generaties samenkomen. Op Tweetakt kan een jong publiek en hun familie op een laagdrempelige manier kennis maken met verschillende vormen van kwalitatief goede kunsten. Het festival is publieksvriendelijk, combineert hoge kwaliteit met toegankelijkheid en is daarmee interessant voor een breed publiek. De organisatie zet stevig in op educatie. Door op het gebied van programma en publiciteit nauw samen te werken met een groot aantal maatschappelijke organisaties bereikt het festival een breed en divers publiek.

 

Data en locaties

Festival Tweetakt 2023 vindt plaats van 16 juni t/m 2 juli op verschillende plekken in Utrecht, waaronder in de Utrechtse theaters, op de Neude en Fort Ruigenhoek.


Projecten

>
>