Unwired Jacqueline Hassink

Unwired: leven zonder telefoon en internet

Projectnaam Unwired Jacqueline Hassink
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Nederlands Fotomuseum
Bijdrage van Fonds 21 € 35.000

Hoe voelt het om te leven zonder telefoon en internet? De tentoonstelling Unwired in het Nederlands Fotomuseum confronteert ons met onze smartphoneverslaving en appelleert aan een fundamentele behoefte aan mentale rust. Voor Unwired reisde Jacqueline Hassink (1966) de wereld over naar afgelegen plekken waar geen internetverbinding is. Ze fotografeerde onder andere in de afgelegen bossen op het Japanse eiland Yakushima, op Svalbard in de Noordelijke IJszee en op de hooglanden van IJsland. Ook bezocht zij een ‘digital detox’ spa in Duitsland waar bezoekers kunstmatig van de digitale wereld zijn afgeschermd. In de tentoonstelling wordt deze ervaring vertaald in een serie groot-formaat landschapsfoto’s, geplaatst in een verstild ruimtelijk ontwerp van Irma Boom in samenwerking met Jacqueline Hassink.

Digitaal contact

Hassink richt zich met haar foto’s niet alleen op wat het ontbreken van online-contact met iemand doet. In contrast met de beelden die ze maakte op de afgelegen plekken, heeft Hassink portretten gemaakt van mensen in de metro die gekluisterd zijn aan hun smartphone. Ze brengt daarbij de handen van de mensen in beeld en laat daarmee zien hoe mensen hun telefoons vasthouden. Dit verraadt namelijk vaak hoe intens de gefotografeerde personen in contact zijn met de ander in de digitale wereld. Dit tegenbeeld wordt mede gevormd door een multimedia-installatie die de bezoeker via smartphonefoto’s door een wereld van metro- en datanetwerken voert, naar een concept van Jacqueline Hassink en Yvo Zijlstra.

 

Bij de tentoonstelling Unwired verschijnt een gelijknamig fotoboek, ontworpen door Irma Boom. Met bijdragen van onder anderen Jacqueline Hassink, Frits Gierstberg, Bregtje van der Haak en de boeddhistische hoofd monnik Yudo Harada.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Jacqueline Hassink is een toonaangevende Nederlandse fotograaf die nationaal en internationaal bekend is van haar fotoprojecten over economische macht. Het nieuwe werk Unwired richt zich op het actuele fenomeen van het voortdurend online zijn en de effecten daarvan op de individuele en collectieve ervaring van verbondenheid in het hier en nu.  Het thema zal een breed en jong publiek aanspreken.  In de tentoonstelling  is ruim aandacht voor publieksbegeleiding, educatie en debat. 

Data en locatie

De tentoonstelling Unwired – Jacqueline Hassink is te zien vanaf 20 januari 2018 tot en met 6 mei 2018 in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.


Projecten

>
>