The Art of Lace

Verfijnde creaties van kant in Tilburg

Van Beyoncé tot koningin Máxima; kant is volop in de mode. De tentoonstelling ‘The Art of Lace’ in het TextielMuseum in Tilburg biedt met bijna vijftig verfijnde creaties van kant een kijkje achter de schermen van de modewereld. Er wordt werk getoond van gerenommeerde ontwerpers en modehuizen als Alberta Ferretti, Balenciaga, Chanel, Dior, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Louis Vuitton, Maison Margiela, Schiaparelli, Valentino en Yiqing Yin. Te zien is de veelzijdigheid van kant en hoe modeontwerpers samen met kantmakers nieuwe toepassingen in haute couture creëren.

Veelzijdigheid van kant

Centraal in ‘The Art of Lace’ staat het Franse Leavers-kant en de samenwerking tussen kantmakers en modeontwerpers. Leavers-kant wordt geweven en oogt delicaat, maar is in tegenstelling tot gebreid kant goed bestand tegen rafelen. De veelzijdigheid van het textiel inspireert modeontwerpers dan ook om bijzondere creaties te maken. Zo lamineerde Karl Lagerfeld dit kant voor een collectie voor Chanel en gebruikte Iris van Herpen 3D-printing om het effect van kantpatronen na te bootsen. Waar modehuizen normaal gesproken hun leveranciers en technieken geheimhouden, laat deze tentoonstelling per modestuk het volledige ontwerp- en maakproces zien, inclusief video’s en samples die door bezoekers mogen worden aangeraakt.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

‘The Art of Lace’ in het TextielMuseum in Tilbiurg is een tentoonstelling gericht op toegepaste kunst en vormgeving. Er wordt werk getoond dat niet eerder in Nederland te zien is geweest. De tentoonstelling is publieksvriendelijk door van alle creaties ook de samples te laten zien waar de bezoeker aan mag komen. De randprogrammering is gericht op kennisontwikkeling voor zowel de ervaren als de onervaren mode-liefhebber. Met de onderwijsprogramma’s wil het museum 4500 leerlingen bereiken.

Data en locatie

De tentoonstelling ‘The Art of Lace’ is te zien van 16 november 2019 tot en met 10 mei 2020 in het TextielMuseum in Tilburg.

 


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Taal & Poëzie Schooljaar 2019/2020

Plezier in taal

Het vak Taal & Poëzie van IMC Weekendschool draagt bij aan het vergroten van de taalvaardigheid van jongeren. Plezier in taal staat hierbij voorop.

Bekijk project

Raymond Pettibon A Pen of All Work

Raymond Pettibon A Pen of All Work

Het Bonnefantenmuseum presenteert het omvangrijke retrospectief A Pen of All Work van de Amerikaanse kunstenaar Raymond Pettibon (1957). De tentoonstelling omvat ruim zevenhonderd werken uit de periode vanaf de jaren ’60 tot nu.

Bekijk project