Sonic Acts Festival 2019

Interdisciplinair festival op snijvlak van kunst, wetenschap, technologie en muziek

Projectnaam Sonic Acts Festival 2019
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Film, Mediakunst & Digitale Cultuur
Aanvrager Sonic Acts
Bijdrage van Fonds 21 € 50.000

Sonic Acts is een interdisciplinair festival in Amsterdam op het snijvlak van kunst, wetenschap, technologie en muziek. Het festival viert dit jaar zijn 25-jarige bestaan en reflecteert onder de titel ‘hereafter’ op de eigen geschiedenis door vooruit te blikken op de grote uitdagingen van deze tijd: de ecologische crisis, het veranderende klimaat en de snelle en grootschalige technologische ontwikkelingen. Sonic Acts richt zich op een jong publiek en heeft een brede programmering, waarin mediakunst, geluidskunst, film en muziek gelijkwaardig zijn.

hereafter

De grenzen tussen mens en machine, natuur en cultuur, signaal en betekenis, mens en niet-mens leken 25 jaar geleden nog duidelijk gedefinieerd. In de huidige werkelijkheid blijken deze grenzen instabiel, dynamisch, oncontroleerbaar of vloeibaar te zijn. Met een uitgebreid programma vertelt Sonic Acts een actueel verhaal over hoe technologie de mens, de samenleving en de aarde heeft veranderd. Zo zijn er in het Stedelijk Museum nieuwe installaties te zien van Rana Hamadeh, Christina Kubisch en Ryoko Akama. Muziekgebouw aan het IJ is het toneel van de wereldpremière van Time the Opera van Jennifer Walshe en de Nederlandse première van Hannah van het Noorse Verdensteatret. Ook zijn er avond- en nachtprogramma’s in Paradiso en wordt in een tentoonstelling in Arti & Amicitiae werk getoond van Anouk DeClerq, Luke Fowler & Chris Watson, Forensic Architecture en Evan Roth. Met het programma ‘Citizens of Tomorrow’ richt Sonic Acts zich op een jongere doelgroep van 15 tot 18 jaar. Zij worden bij het festival betrokken middels een educatietraject dat is gekoppeld aan de tentoonstelling.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het programma van Sonic Acts is uniek binnen het Nederlandse aanbod. Het festival bestaat 25 jaar en heeft een programma met een actueel verhaal over hoe technologie de mens, de samenleving en de aarde heeft veranderd. Sonic Acts is in staat om een breed en jong publiek aan te spreken. De laatste jaren heeft Sonic Acts stevig ingezet op publieksontwikkeling. Zo is een samenwerkingsverband met Urban Paradoxes opgezet en wordt er publieksonderzoek gedaan in samenwerking met de Erasmus universiteit en de Universiteit van Amsterdam.

Data en locaties

Sonic Acts Festival vindt plaats van 21 -24 februari in Paradiso, Stedelijk Museum Amsterdam, Muziekgebouw aan ’t IJ en de Brakke Grond. De tentoonstelling staat van 8 februari  tot en met 8 maart in Arti et Amiciae. Andere deelnemende locaties zijn de Oude Kerk, Bimhuis, OT301, STEIM en de Rijksakademie.


Projecten

>
>