Marina Abramovic

Stedelijk Museum - Marina Abramović

Projectnaam Marina Abramovic
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Kunst & Cultuur
Aanvrager Stedelijk Museum Amsterdam
Bijdrage van Fonds 21 € 50.000

Het Stedelijk Museum in Amsterdam presenteert een reizende overzichtstentoonstelling van het werk van Marina Abramović met werken, foto’s, video’s, installaties en performances vanaf de jaren ’70 tot recent. Abramović is sinds de jaren ‘70 een prominente figuur in de performance- en body art en wordt beschouwd als een van de belangrijkste grondleggers van deze kunstvorm. Ze bracht de performancekunst van het experimentele begin naar de mainstream. Ze gebruikt haar eigen lichaam en test de grenzen van haar fysieke en mentale uithoudingsvermogen. De tentoonstelling in het Stedelijk Museum heeft geen chronologische opbouw maar zet vooral in op contextuele duiding, onder andere door de werken in de hedendaagse tijd te plaatsen, bijvoorbeeld wat betreft reflectie op gender en identiteit.

Performances

De tentoonstelling van Abramović is het grootste overzicht van haar werk ooit in Nederland. Ruim zestig werken tonen de ontwikkeling van het oeuvre in de afgelopen vijftig jaar: van haar vroege werk, dat ze maakte in het voormalige Joegoslavië en in Amsterdam, tot de performances met haar partner Ulay en het solowerk waarmee ze nog steeds actief is. De tentoonstelling heeft drie centrale thema’s: The Artist’s Body, The Social Body en The Spiritual Body. Voor de tentoonstelling worden 27 jonge performancekunstenaars opgeleid in het Marina Abramovic Institute (MAI), door onder andere de kunstenaar zelf, om fysiek en mentaal zware performances uit te voeren. De Blikopeners van het Stedelijk Museum, een jongerenparticipatieprogramma, maken programma voor hun eigen jongerendoelgroep in het museum met korte rondleidingen en een groter event. Voor het onderwijs is er een online lesprogramma voor CKV-klassen. Aanvullend is er ook een lezing van Stedelijk-directeur Rein Wolfs voor geïnteresseerden en rondleidingen voor volwassenen.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Marina Abramović is pionier van de performancekunst. De artistieke waarde van haar werk staat buiten kijf. De tentoonstelling in het Stedelijk Museum zal een groot en breed publiek trekken. Het tijdloze werk van Abramović sluit aan bij actuele onderwerpen als gender, identiteit, persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit, die zeker onder jongeren en jongvolwassenen spelen.

Data en locatie

De overzichtstentoonstelling van Marina Abramović is te zien van 16 maart tot en met 14 juli in het Stedelijk Museum in Amsterdam.


Projecten

>
>