Literatour

Literatour: schrijverskaravaan trekt langs scholen

Projectnaam Literatour
Pijler Kunst & Educatie
Aandachtsgebied Kunst & Educatie
Aanvrager Stichting Lezen
Bijdrage van Fonds 21 € 30.000

Literatour is een project waarin het plezier in lezen centraal staat, waarbij een team van 25 enthousiaste schrijvers langs scholen, bibliotheken en boekhandels toert om leerlingen uit de bovenbouw van vmbo, havo en vwo in contact te brengen met hedendaagse literatuur. Als ambassadeurs van het geschreven woord gaan de auteurs met de jongeren in gesprek over lezen en het schrijfproces van een boek. Literatour is uitgegroeid tot een Boekenweek voor jongeren met schrijvers in de klas, het boekenweekgeschenk 3Pak, een eigen prijs en andere leuke extra’s. 

Het schrijversteam

Literatour richt zich op jongeren tussen de 15 en 18 jaar. Door het aanbod van boeken en schrijvers bij deze groep onder de aandacht te brengen, kunnen jongeren  ontdekken wat ze zelf graag lezen. Het project omvat per schoolbezoek drie onderdelen: een voorbereidende les aan het hand van een lesbrief, het gesprek met de auteur en tenslotte de verwerkingsopdracht. De leerlingen hoeven voor het auteursbezoek niet verplicht een boek te lezen. Het eigen werk van de schrijvers dient  als opstapje naar een breder gesprek over boeken, lezen en het schrijverschap. Het schrijversteam bestaat dit jaar uit Özcan Akyol, Daniëlle Bakhuis, Kees van Beijnum, Abdelkader Benali, Stella Bergsma, Khalid Boudou, Mano Bouzamour, Eva Burgers, Caja Cazemier, Anne-Gine Goemans, Saïd El Haji, Sanneke van Hassel, Daan Heerma van Voss, Auke Hulst, Raoul de Jong, Ernest van der Kwast, Cis Meijer, Gustaaf Peek, David Pefko, Gideon Samson, Natasza Tardio, Buddy Tegenbosch, Elfie Tromp, Arthur Umbgrove en Margje Woodrow. Met een busje trekken zij in wisselende samenstellingen langs honderd middelbare scholen door heel Nederland. Daarmee bereikt het project zesduizend leerlingen.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Literatour is een project dat het imago van lezen bij jongeren in positieve zin kan veranderen en jongeren aan het lezen kan krijgen. Auteursbezoek en gesprekken met schrijvers zijn een beproefd en laagdrempelig middel om jongeren in contact te brengen met literatuur en aan te zetten tot lezen.  De auteurs die deelnemen aan het project zijn over het algemeen zelf nog jong en kunnen als rolmodellen fungeren voor de doelgroep.

Data en locaties

Literatour vindt plaats van 16 tot en met 24 september 2017 op verschillende scholen en in bibliotheken en boekhandels in Nederland.


Projecten

>
>