Het Klokhuis zoekt ontwerpers

Aan tafel! Kinderen ontwerpen alledaagse voorwerpen

Bijdrage van Fonds 21
2014
€ 50.000
Kunst & Cultuur
Kunsteducatie
Projectnaam
Het Klokhuis zoekt ontwerpers
Aanvrager
NTR
Website
Bekijk →

Waarom bestaan voorwerpen, waarom worden steeds nieuwe voorwerpen en ontwerpen bedacht? Hoe kan design bijdragen aan een duurzame samenleving? In Het Klokhuis Zoekt Ontwerpers krijgen kinderen tussen 8 en 12 jaar inzicht in het ontwerpproces van dagelijkse voorwerpen. Ook trends op het gebied van duurzaamheid en social design komen aan de orde, waardoor het project kinderen kennis laat maken met het brede werkterrein van design.

Ontwerp je eigen bestek

In zeven afleveringen besteedt Het Klokhuis aandacht aan een gebruiksvoorwerp dat je aantreft op of rond de eettafel. In de uitzendingen komen Nederlandse ontwerpers aan het woord en worden zij bevraagd naar hun werkproces. De jeugdige kijkers worden uitgedaagd zelf aan de slag te gaan en hun eigen bestek, tafel, stoel, bord of lamp te ontwerpen. Naast de tv-afleveringen wordt er ook een website gelanceerd en worden er ontwerpworkshops gegeven door De Ontdekfabriek. De winnende ontwerpen worden uitgewerkt tot prototypes en tentoongesteld tijdens de Dutch Design Week.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt Het Klokhuis Zoekt Ontwerpers vanuit haar aandacht voor kunst- en cultuureducatie. Het Klokhuis Zoekt Ontwerpers geeft kinderen middels een crossmediale aanpak inzicht in het ontwerpproces en inspireert hen om zelf te ontwerpen en oplossingen te bedenken voor dilemma’s die zij in dat proces tegenkomen. De kinderen leren bovendien hoe design kan bijdragen aan een sociale en duurzame samenleving. Het bereik van het project is groot met 250.000 tot 350.000 kijkers per aflevering.

Wanneer liep dit project?

De eerste vijf afleveringen van Het Klokhuis Zoekt Ontwerpers zijn uitgezonden rondom de Dutch Design Week in 2014. Afleveringen zes en zeven waren een jaar later te zien ten tijde van hetzelfde evenement. De afleveringen zijn terug te zien via de website van Het Klokhuis: www.klokhuis.nl. Alle inzendingen zijn te vinden op http://hetklokhuiszoektontwerpers.hetklokhuis.nl.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Nederlands Theater Festival 2017

TF: Beleef de hoogtepunten van het theaterseizoen

Het Nederlands Theater Festival (TF) toont de beste theatervoorstellingen van dit moment en laat de nieuwste ontwikkelingen zien op het gebied van theater. Het festival richt zich op zowel een breed publiek als de sector.

Bekijk project

Josef Koudelka Exiles|Wall

Grote tentoonstelling van fotograaf Josef Koudelka

De legendarische fotograaf Josef Koudelka is aangesloten bij Magnum Photos. Het is voor het eerst dat er een grote tentoonstelling in Nederland gewijd is aan het werk van de Frans-Tjechische fotograaf.

Bekijk project