OSCAM x OHIM - Shifting The Narrative

De positie van de zwarte man in de mode

Projectnaam OSCAM x OHIM - Shifting The Narrative
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager OSCAM
Bijdrage van Fonds 21 € 25.000

Shifting The Narrative is een multidisciplinaire modetentoonstelling die de positie van de zwarte man in de mode onderzoekt en kritisch bevraagt. De tentoonstelling in OSCAM is gecureerd door Noukhey Foster, die vanuit zijn platform OHIM alternatieve beelden verzamelt en creëert om de positie van de zwarte man in mode te herdefiniëren. In Shifting The Narrative combineert Foster nieuw en eigen werk met dat van kunstenaars en modeprofessionals die de zwarte man centraal stellen in hun werk.

Zwarte man in de mode

Shifting The Narrative toont modellen, collecties en presentaties die niet voldoen aan het huidige beeld en bijdragen aan het verhaal van de zwarte man in de mode. De tentoonstelling toont en bevraagt mannelijke kwetsbaarheid en presenteert beelden waarin ruw wordt gecombineerd met zacht en waarin stoer en teder een gemeenschappelijke basis vinden. Deelnemende kunstenaars/ontwerpers zijn: Sedrig Verwoert, modemerk Botter, Blanca Saunders, modemerk Daily Paper, Ebeneza Blanche, Casper Kofi, Kwabena Applah-ntl, Tyler Mitchell en jeansmerk CRUÈL.

 

Voor deze tentoonstelling werkt OSCAM samen met het decoratelier van de Nederlandse Opera & Ballet. Zij hebben het decor ontwikkeld en hebben met hun expertise een belangrijke bijdrage geleverd aan de tentoonstelling.

OSCAM heeft een unieke positie en een uniek profiel binnen het museumlandschap. De instelling uit Amsterdam Zuidoost heeft een duidelijk onderscheidend profiel en bedient op een plek waar weinig cultureel aanbod is, een eigen, voor musea vaak nieuw, publiek. Het onderwerp van Shifting the Narrative is interessant en onderbelicht, in ieder geval binnen het Nederlandse professionele discours.

Data en locaties

De tentoonstelling Shifting the Narrative is te zien van zondag 12 maart tot en met vrijdag 9 juni 2023 in OSCAM in Amsterdam.


Projecten

>
>