Turning East Festival

Waar culturen elkaar ontmoeten en verrijken

Projectnaam Turning East Festival
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Het Concertgebouw Fonds
Bijdrage van Fonds 21 € 20.000

Het Concertgebouw richt zijn blik naar het Oosten tijdens het zesdaagse festival Turning East. Artiesten uit het gebied van de Maghreb tot diep in de Oriënt reizen voor dit festival af naar het Concertgebouw in Amsterdam. Het hele gebouw staat tijdens het festival in het teken van klassieke muziek, pop, jazz en combinaties daarvan uit het enorme gebied van Marokko tot Iran. Turning East programmeert niet alleen de grootste sterren en ensembles, er zijn ook kruisbestuivingen tussen verschillende muziekstromingen,  rondleidingen, lezingen, talkshows, een tentoonstelling en een restaurant met gerechten en drankjes uit vele landen.

Asma Lmnawar

Een van de sterren die voor Turning East naar Amsterdam komt is Asma Lmnawar. De Marokkaanse is een van de allergrootste Arabische zangeressen van dit moment. Ze zal muzikaal worden bijgestaan door het Nederlands Kamerorkest. Ook de Libanese zanger en publiekslieveling Melhem Zein is te zien op Turning East. In de Grote Zaal laat hij het publiek kennismaken met zijn krachtige stem, waarmee hij onder meer nummers in een traditionele Libanese stijl vertolkt. De Koorzaal staat tijdens Turning East in het teken van jazz, met onder meer optredens van de Brits-Bahreinse trompettiste en componiste Yazz Ahmed. In haar werk komen Britse jazz en Arabische muziek samen. Ook is er tijdens Turning East werk te horen van Mohammed Fairouz, de nieuwe composer in residence van het Concertgebouw. Naast de concerten bestaat Turning East uit een inhoudelijk randprogramma met inleidingen, ontmoetingen en worden er verbindingen gelegd met andere kunstvormen.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Turning East richt zich op een nieuw en divers publiek met muziek van hoogstaande artistieke kwaliteit. Het project is een aanvulling op het huidige aanbod in Nederland; er zijn weinig festivals voor muziek met wortels in Noord-Afrika of het Midden-Oosten. Door grote sterren te programmeren, waaronder ook popsterren, en interessante samenwerkingen is de verwachting dat er ook een jong publiek wordt aangesproken.

Data en locatie

Turning East vindt plaats van 20 tot en met 25 november in het Concertgebouw in Amsterdam.


Projecten

>
>