International Film Festival Rotterdam (2020 - 2022)

IFFR viert vijftigste editie

Projectnaam International Film Festival Rotterdam (2020 - 2022)
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Film, Mediakunst & Digitale Cultuur
Aanvrager International Film Festival Rotterdam
Bijdrage van Fonds 21 € 250.000
€ 250.000
€ 250.000

International Film Festival Rotterdam (IFFR) is het grootste filmfestival van Nederland. Het festival toont de nieuwste speelfilms, documentaires en korte films. Ook organiseert het festival tentoonstellingen en een groot aantal evenementen waarbij publiek en filmmakers elkaar ontmoeten. De 50ste editie van het festival vindt plaats in aangepaste vorm. Door de beperkende coronamaatregelen is gekozen voor een hybride festival dat is gesplitst in twee delen. IFFR beleeft zijn kick-off in februari en het vervolg vindt plaats in juni. In de tussenliggende periode presenteert het festival doorlopend bijzondere programma’s en online content. De jubileumeditie van IFFR is dus een combinatie van fysieke en online evenementen. Mensen die niet naar Rotterdam kunnen of willen komen kunnen het volledige festival meebeleven op het speciaal op maat gemaakte platform IFFR.nl.

 

Fonds 21 is hoofdpartner van IFFR voor de edities 2020, 2021 en 2022.

Jubileumeditie

De jubileumeditie van IFFR opent met de film Riders of Justice van regisseur Anders Thomas Jensen. Hoofdrolspeler Mads Mikkelsen zal in de eerste festivalweek ook een masterclass verzorgen. Alle films in het eerste deel van het programma worden online beschikbaar gesteld op het platform van IFFR. Daar zijn ook de IFFR Talks te volgen. Alle filmpremières worden vergezeld door Q&A's waarbij het publiek live vragen kan stellen.

 

In juni hoopt IFFR het publiek weer fysiek te kunnen uitnodigen om de vijftig festivaledities uitgebreid te vieren. Binnen een speciale jubileumprogrammering presenteert het festival de rijke historie van IFFR, door onbetwiste grootheden uit de laatste vijf decennia uit te nodigen de dialoog aan te gaan met filmmakers die nu in opkomst zijn.

Door het nieuwe pad dat we in 2021 kiezen, breiden we uit tot voorbij onze huidige grenzen. Tegelijkertijd blijft onze betrokkenheid bij de makers, de industrie en ons publiek even sterk. De vorm mag dit jaar dan anders zijn, ons programma zal net zo gedurfd, spannend en uitgesproken zijn als altijd.
—Vanja Kaludjercic, festivaldirecteur IFFR

Het spreiden van de festivaldagen heeft ook effect op het educatieprogramma van IFFR. Het zwaartepunt ligt op de schoolvoorstellingen in juni, maar ook in februari en de periode daartussen vinden er activiteiten plaats. Zo organiseren jonge Rotterdammers hun eigen evenement in juni, maken mbo-studenten festivalreportages en werken IFFR en Eye Filmmuseum samen aan een online educatieprogramma in het kader van de gezamenlijke tentoonstelling Vive la Cinéma!.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

IFFR is het grootste filmfestival van Nederland en wordt internationaal gezien als een belangrijk platform voor de presentatie van nieuwe ontwikkelingen in de filmsector. Het festival kiest voor nieuw filmtalent naast gevestigde regisseurs met een onafhankelijke en vernieuwende signatuur. Daarbij geeft het festival alle ruimte aan cineasten of kunstenaars die grenzen verkennen en overschrijden. Het festival laat daarmee zien dat een artistieke signatuur niet in tegenspraak is met het bereiken van een groot en divers publiek. Fonds 21 ondersteunt de publieksprogrammering van het festival, waarbij wij speciale aandacht vragen voor publieksontwikkeling, educatie en verbinding met de stad Rotterdam.

Data en locatie

De 50ste editie van IFFR gaat online van start van 1 tot en met 7 februari 2021 op IFFR.com. Tot en met juni gaat het festival verder in verschillende vormen.


Projecten

>
>