Nederlands Film Festival

Nederlands Film Festival

Projectnaam Nederlands Film Festival
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Film, Mediakunst & Digitale Cultuur
Aanvrager Stichting Nederlands Film Festival
Bijdrage van Fonds 21 € 100.000

Het Nederlands Film Festival (NFF) is het enige festival in Nederland dat zich uitsluitend richt op film, televisie en nieuwe media van vaderlandse bodem. Tijdens het NFF is Utrecht tien dagen lang de filmhoofdstad van Nederland met films van kort tot lang, van arthouse tot mainstream en van analoog tot digitaal. Het festival toont speelfilms, documentaires, animaties, korte films, televisiedrama’s, games, interactieve projecten en heeft een randprogramma voor jong en oud. Ook kunnen bezoekers de wereld induiken van augmented en virtual reality. Het NFF bestaat sinds 1981 en is hét gezichtsbepalende festival van de Nederlandse filmcultuur.

Get connected!

Het thema van dit jaar is Get Connected! Centraal daarbij staat de vraag: hoe vinden we verbinding als we onze verschillen in hun waarde laten en hoe kunnen we elkaar daarbij inhoudelijk en artistiek verrijken en inspireren? Het thema wordt uitgewerkt binnen de verschillende filmprogramma’s, inclusief het educatieprogramma voor middelbare scholieren, met actuele titels als Layla M. van Mijke de Jong en Wit is ook een Kleur van Sunny Bergman. Na afloop van de vertoningen vinden vraaggesprekken plaats tussen  makers en leerlingen.

 

Voor het programma Blikverruimers zijn negen prominenten gevraagd om één dag op te treden als gastprogrammeur. Onder meer schrijver Arnon Grunberg, regisseurs Madja Amin, Will Koopman, Steffen Haars en Flip van der Kuil en de succesvolle gameontwikkelaars van Guerrilla Games nemen het publiek mee naar hun wereld.  De gastprogrammeurs stellen ieder een festivaldag samen waarin zij (fragmenten van) films, televisieprogramma's en interactieve producties laten zien die voor hen eyeopeners waren.

 

Hoogtepunt van het festival is de uitreiking van de Gouden Kalveren aan onder meer de beste Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers, producenten, interactieve producties, acteurs en actrices.

Foto: DesiréeSchippers

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het Nederlands Film Festival sluit goed aan bij de criteria van Fonds 21. Door de sterkere profilering heeft het festival de laatste jaren aan urgentie gewonnen, zowel voor professionals als voor publiek. De vernieuwingen in de competitie en nieuwe programmalijnen hebben de artistieke signatuur van het festival versterkt. Met verschillende programma’s wordt stevig ingezet op de ambitie nieuw publiek te bereiken. Ook het actuele thema zal naar verwachting bijdragen aan de urgentie en zichtbaarheid van het festival.

Data en locatie

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 20 tot en met 29 september op verschillende locaties in Utrecht.


Projecten

>
>