A Lasting Truth Is Change

A Lasting Truth Is Change

Projectnaam A Lasting Truth Is Change
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Stedelijk Van Abbemuseum
Bijdrage van Fonds 21 € 20.000

Kunstinstellingen worden meer dan ooit geconfronteerd met de vraag om zich te transformeren tot een afspiegeling van de maatschappij die ze dienen. Met de tentoonstelling A Lasting Truth Is Change reageert het Van Abbemuseum in Eindhoven op deze vraag en zoekt naar antwoorden in de eigen kunstcollectie. Met tachtig kunstwerken verkent het museum een aantal urgente thema’s, waaronder emancipatie, gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid.

Roep om verandering

Nu de diepe dalen van de coronacrisis achter ons lijken te liggen, volgen bezinning en roep om verandering. Vanuit het idee dat kunstinstellingen daaraan kunnen bijdragen, bevraagt het Van Abbemuseum de eigen collectie. Wat ontbreekt er in de verhalen rondom de werken in de collectie? Welke werken missen in het verhaal van moderne kunst? Wat zijn de voorwaarden voor het opnemen van diegenen die in het verleden structureel zijn buitengesloten? Met bruiklenen van kunstenaars die eerder exposeerden in het Van Abbemuseum maar wiens werk niet werd aangekocht bevraagt A Lasting Truth Is Change dat gemis. Het betreft werken van kunstenaars van kleur, werken van hedendaagse kunstenaars die zich als vrouw presenteren en historische werken door non-binaire of vrouwelijke kunstenaars. De selectie van werken uit de eigen collectie beslaat de afgelopen eeuw en omvat kunstbewegingen zoals De Stijl, Zero, Cobra, het Minimalisme en Conceptuele Kunst.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het Van Abbemuseum neemt met A Lasting Truth Is Change duidelijk verantwoordelijkheid om een afspiegeling te willen zijn van de maatschappij. Er worden kunstwerken getoond van hoge kwaliteit, deels uit de eigen collectie, deels in bruikleen. A Lasting Truth Is Change is de eerste grote tentoonstelling in het Van Abbemuseum van conservator Yolande Zola Zoli van der Heide. Voor deze tentoonstelling werkt ze nauw samen met de levende kunstenaars die in de tentoonstelling te zien zijn. In overleg met hen wordt bepaald wiens werk waar komt te hangen, wie daarbij worden getoond, en in welke context. De tentoonstelling doorbreekt met een speelse vormgeving standaard ideeën over de presentatie van kunst. Kinderen zijn van harte welkom en krijgen een leidende rol.

Data en locatie

De tentoonstelling A Lasting Truth Is Change is te zien van 2 april 2022 tot en met 24 juli 2022 in het Van Abbemuseum in Eindhoven.


Projecten

>
>