Political Catwalk 2017

Jongeren ontwerpen kleding voor politici

Projectnaam Political Catwalk 2017
Pijler Kunst & Educatie
Aandachtsgebied Kunst & Educatie
Aanvrager Stichting f6
Bijdrage van Fonds 21 € 11.000

Political Catwalk is een project waarin jongeren tussen de 15 en 24 jaar worden uitgedaagd kleding te ontwerpen op basis van hun opvattingen over politiek en democratie. Met de hulp van de bekende modeontwerpers Bas Kosters en Sepehr Maghsoudi maken zij outfits voor politici. Deze kleding wordt op 16 juli getoond tijdens de Amsterdam Fashion Week. Political Catwalk is een initiatief van Stichting f6 en heeft als doel jongeren op een nieuwe manier naar politiek en democratie te laten kijken. Ook worden tijdens het project vaardigheden gestimuleerd als presenteren, samenwerken, organiseren en ontwerpen.

Mode als statement

De twintig deelnemers aan het project worden geworven via het Bindelmeer College in Amsterdam-Zuidoost en het ROC van Amsterdam. Elke jongere wordt gekoppeld aan een politicus, waar een outfit voor wordt ontworpen. De deelnemers worden gedurende het traject begeleid door artistiek leider Carry Doorn. Ook zijn er masterclasses van Bas Kosters en Sepehr Maghsoudi. Tijdens het project gaan de jongeren aan de slag met vragen als: hoe kan democratie in mode verbeeld worden, hoe kan mode verbinden, hoe kunnen politici statements maken met kleding en hoe kunnen ze hiermee beeldvorming beïnvloeden. Daarnaast is er speciale aandacht voor het hergebruik van kleding. Alle deelnemers maken één ontwerp. Deze ontwerpen worden aan het publiek getoond tijdens de Amsterdam Fashion Week. Een jury zal niet alleen bepalen wie het mooiste kledingstuk heeft gemaakt, maar ook wie de meeste inventiviteit heeft getoond in (social) mediabereik en crowdfunding van de show en het proces ernaartoe.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het project Political Catwalk heeft een interessante insteek waarin door middel van mode aan de bredere ontwikkeling van jongeren  wordt bijgedragen. Door deelname aan het project vergroten de jongeren hun kennis over democratie en politiek en werken aan vaardigheden als presenteren en samenwerken.


Projecten

>
>