Ithaka Film Festival

Jonge nieuwkomers maken film

Projectnaam Ithaka Film Festival
Pijler
Aanvrager De Frisse Blik
Bijdrage van Fonds 21 € 25.000

Het Ithaka Film Festival is een landelijk filmworkshopprogramma en festival voor nieuwkomers tussen 12 en 18 jaar. Op verschillende locaties in Nederland maken jongeren van de Ithaka Internationale Schakelklassen (ISK) in drie dagen hun eigen film. De films worden vertoond, waarna de beste films in première gaan op het Nederlands Film Festival. Het doel van het project is om jongeren verbinding te laten leggen met hun omgeving en om hun zelfbewustzijn te vergroten. Het Ithaka Film Festival is een initiatief van The Video Bakery, De Frisse Blik en Ithaka Internationale Schakelklassen.

Jongeren maken film

Het project bestaat onder meer uit lesbrieven waarin ISK-docenten de deelnemers wegwijs maken in verschillende filmgenres en het ontwerpen van een filmposter. Ook volgen de jongeren een filmworkshop waarin zij in drie intensieve dagen een film maken in een genre naar keuze. Deze workshops worden gegeven door docenten van De Frisse Blik en behandelen alle facetten van het maken van een film, zoals het schrijven van een script, het maken van een storyboard en het monteren van beelden. De deelnemers worden tijdens de workshops gestimuleerd om contact te leggen met bewoners, bedrijven en instellingen in de buurt. Nadat de films zijn gemonteerd worden ze vertoond in een plaatselijke bioscoop, waar iedereen welkom is. Per school wordt een award uitgereikt voor de beste film. Deze winnaars bewerken de film vervolgens samen met een filmmaker voor een speciale vertoning op het Nederlands Film Festival. Tijdens deze galavertoning worden de Ithaka Film Awards uitgereikt voor beste film, script, camera, acteur en montage.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt het Ithaka Film Festival vanuit het thema Cultuur als Middel binnen de pijler Jongeren & Maatschappij. Vanuit eerder uitgevoerde pilots is ervaring opgedaan in de werkwijze van het project. De lesbrieven zijn ontwikkeld door De Frisse Blik/Video Bakery in co-creatie met ISK-docenten en leerlingen. Jongeren van de Internationale Schakelklas vormen hun identiteit in een land waar ze nieuw zijn en dit project kan daarbij een waardevolle ervaring bieden. Film is een middel om het zelfbewustzijn te vergroten, contact met de omgeving te stimuleren, projectmatig te werken en inzicht te krijgen in hoe media werken. De vertoning van de films in lokale bioscopen en in vijf gevallen op het Nederland Film Festival biedt jongeren een succeservaring.


Projecten

>
>