Holland Festival (2018-2019)

Holland Festival 2018

Projectnaam Holland Festival (2018-2019)
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Holland Festival
Bijdrage van Fonds 21 € 350.000
€ 350.000

Het Holland Festival is hét internationaal podiumkunstenfestival in Amsterdam. Het festival biedt ruim drie weken lang een podium aan nieuwe namen en grote meesters op het gebied van theater, muziek, dans, muziektheater en diverse interdisciplinaire vormen. De focus van het Holland Festival ligt dit jaar op het werk van kunstenaars die in hun werk grenzen verleggen om zo tot nieuwe ideeën, inzichten of perspectieven te komen.

 

Fonds 21 is al vele jaren hoofdbegunstiger van het Holland Festival en steunt dit project met een meerjarige toekenning voor 2018 en 2019.

Grensverleggend

De 71ste editie van het Holland Festival opent met het multimediale concert ‘Richters Patterns’. Hierin wordt een film van regisseur Corinna Belz, samengesteld uit foto’s van fragmenten van schilderijen van Gerhard Richter, gecombineerd met muziek die is gecomponeerd door Marcus Schmickler. De muziek wordt uitgevoerd door het Duitse Ensemble Musikfabrik. In een aantal concerten worden nadrukkelijk grenzen. Zo treedt het Metropole Orkest aan voor een nieuw werk van de Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki met solisten van The Syrian Big Band en speelt het Armeense Gurdjieff Ensemble samen met het Syrische ensemble Hewar.

 

Op het programma staan naast de gevestigde namen ook een aantal voor Nederland nieuwe kunstenaars, onder wie de Franse theaterregisseur Caroline Guiela Nguyen, de Frans-Vietnamese choreografe Anne Nguyen en de Franse regisseur Mohamed El Khatib. Beeldend kunstenaar Steve McQueen presenteert de video-installatie ‘End Credits’ over de Amerikaanse communistische activist en zanger Paul Robeson. Focuscomponist van het festival, de Brit George Benjamin, is een van de belangrijkste van zijn generatie. Zo wordt onder meer zijn nieuwe opera ‘Lessons in Love and Violence’ gepresenteerd. Ook zal Benjamin zelf de zwijgende film ‘Der müde Tod’ improviserend begeleiden op piano in de grote zaal van Tuschinski.

 

Naast de voorstellingen en concerten is er een uitgebreide contextprogrammering die veel uiteenlopende activiteiten biedt van lezingen en leessessies tot debatten.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het Holland Festival is van een hoog en internationaal niveau. Jaarlijks biedt het festival een rijk scala aan vernieuwende producties. Het festival werkt hard en succesvol aan het bereiken van een breder en jonger publiek.

Data en locaties

Het Holland Festival vindt plaats van 7 juni tot en met 1 juli 2018 op diverse locaties in Amsterdam.


Projecten

>
>