De Waanzinnige Podcast (reeks met groep 6 + 8)

Podcast voor lievelingsboeken

Projectnaam De Waanzinnige Podcast (reeks met groep 6 + 8)
Pijler Kunst & Educatie
Aandachtsgebied Kunst & Educatie
Aanvrager Stichting Popcorn
Bijdrage van Fonds 21 € 15.000

De Waanzinnige Podcast is een podcast voor en door kinderen (6-12 jaar) over hun lievelingsboeken. Het idee achter het initiatief van Stichting Popcorn is dat leesplezier het beste van kind tot kind kan worden overgedragen. In elke aflevering staat dan ook een kind en diens lievelingsboek centraal. In maximaal tien minuten vertelt het kind aanstekelijk over een boek, ook wordt er een stukje voorgelezen. Het doel van de podcast is de jonge luisteraar te enthousiasmeren tot het lezen van het besproken boek.

Lievelingsboek

Fonds 21 steunt de uitvoering van reeks vier en vijf van de podcast (elk acht afleveringen), gemaakt met leerlingen uit groep 6 en 8 van het primair onderwijs. In elke aflevering wordt het thema van het boek wordt besproken en de ervaringen van het kind bij het lezen van dit boek. Zo vertelt Delilah van 10 jaar over de dichtbundel Uit Elkaar en over de scheiding van haar ouders. Elke podcast duurt ongeveer tien minuten en bestaat uit een interview met het kind. Ook wordt er een fragment uit het boek voorgelezen, ondersteund met geluidseffecten. Daarmee wordt een volledige audiobeleving gecreëerd.

 

De podcast wordt met name beluisterd op school. Bij iedere aflevering volgt een educatieve lesbrief, waarmee de leerkracht in de klas aan de slag kan.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt dit project binnen de pijler Kunst & Educatie. De Waanzinnige Podcast betreft een bewezen succesvol leesbevorderingsproject; de eerste drie reeksen zijn in totaal ruim 90.000 keer beluisterd. De peer-to-peer insteek waarin kinderen elkaar boekentips geven heeft meerwaarde. De opzet van de podcast leent zich hier goed voor. Het educatieplan is nauwgezet afgestemd op de kerndoelen van het primair onderwijs.


Projecten

>
>