Cross-linx 2017

Rondreizend muziekfestival met avant-garde pop en actuele muziek

Projectnaam Cross-linx 2017
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Stichting Birds of Paradise
Bijdrage van Fonds 21 € 25.000

Cross-linx is een reizend muziekfestival waar avant-garde pop en actuele muziek elkaar ontmoeten, inspireren en beïnvloeden. Het festival legt verbindingen tussen de muziekstromingen en geeft nieuwe impulsen aan beide genres. Het vierdaagse festival vertrekt vanuit Eindhoven en reist langs Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Cross-linx treedt daarbij ook buiten de gebaande paden en presenteert het muzikale avontuur niet alleen in concertzalen, maar ook op onverwachte plekken als kleedkamers en magazijnen.

2017

Het thema van 2017 is New Sounds, New Stories, waarbij het verhalende in de muziek centraal staat. Eén van de hoofdacts is Ane Brun. De populaire Noorse singer-songwriter zal speciaal voor Cross-linx de samenwerking aangaan met Zapp4. De muziek van Brun zal worden gearrangeerd door dit Nederlandse strijkkwartet, dat eerder bewerkingen maakte van werk van Radiohead en Nirvana. Het Deense Efterklang brengt op Cross-linx de opera Leaves ten gehore in samenwerking met The Happy Hopeless Orchestra. De klassiek geschoolde Shara Nova treedt op met haar band My Brightest Diamond, maar is ook te horen in het Unremembered-project van Sarah Kirkland Snider. Andere hoofdacts van Cross-linx zijn de Duitse pianist Hauschka, singer-songwriter DM Stith en Padma Newsome. Ook de Nederlandse groep VanDryver en de Zuid-Afrikaanse bassist James Oesi zullen te zien zijn op Cross-linx.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Festival Cross-linx is een bijzondere combinatie van avant-garde pop en actuele muziek, waarbij ruimte is voor zowel gevestigde namen als jong talent. Het festival is inhoudelijk sterk en weet op een laagdrempelige manier een jong publiek te bereiken voor een genre dat een moeilijk toegankelijk imago heeft. De programmering sluit goed aan bij de belevingswereld van het publiek.

Data en locaties

Cross-linx gaat donderdag 2 maart 2017 van start in Eindhoven. Een dag later is het festival te zien in Groningen. Zaterdag volgt Rotterdam, waarna Cross-linx op zondag afsluit in Amsterdam. Bekijk het programma op:  www.cross-linx.nl

Foto: Bart Heemskerk

Projecten

>
>