Stap op de Rode Loper!

Jongeren enthousiast gemaakt voor literatuur

Projectnaam Stap op de Rode Loper!
Pijler
Aanvrager Stichting Samenleving & Kunst Amsterdam
Bijdrage van Fonds 21 € 50.000

Stap op de Rode Loper! maakt leerlingen enthousiast voor lezen en literatuur. Het project laat vmbo’ers uit de bovenbouw kennismaken met schrijvers, acteurs, verhalenvertellers, striptekenaars, regisseurs en dichters. Stap op de Rode Loper! bestaat uit educatief lesmateriaal en een evenement. Tijdens het evenement worden leerlingen en hun docenten Nederlands als VIP onthaald en meegenomen naar de wereld van verhalen, muziek en film. Het project is geheel afgestemd op de belevingswereld van de vmbo’ers en heeft als doel het vrij lezen te stimuleren, van boeken en kranten tot en met strips, tablets en smartphones. Het project vindt dit schooljaar plaats in Amsterdam, Groningen en Eindhoven.

Vrij lezen

Stap op de Rode Loper! is een interactief evenement op spannende locaties, waarbij de leerlingen de VIP’s zijn op de rode loper. De vmbo’ers  gaan in gesprek met 25 schrijvers, onder wie Ernest van der Kwast, Özcan Akyol, Asis Aynan, Anna Woltz, Lydia Rood en Caja Cazemier. Zij lezen voor uit eigen werk, waarna leerlingen hen het hemd van het lijf kunnen vragen. Tevens worden er fragmenten vertoond van verfilmde boeken en zijn er optredens van dichters, rappers en verhalenvertellers. Tot slot worden er workshops striptekenen, rap en poëzie gegeven. Het project wordt op school voorbereid door de docenten Nederlands aan de hand van twee digitale boeken, boordevol informatie over de deelnemende schrijvers en lesideeën voor in de klas.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Studies tonen aan dat plezier in vrij lezen de taalvaardigheid van jongeren vergroot. Stap op de Rode Loper! valt binnen de criteria van het thema Geletterdheid van de pijler Jongeren & Maatschappij. Met de keuze voor schrijvers en andere sprekers is Stap op de Rode Loper! afgestemd op de doelgroep. Uit zowel de aanmeldingen voor het evenement, het aantal downloads van de boeken als de positieve reacties van deelnemers, blijkt het project te voorzien in een behoefte.

Data en locaties

Stap op de Rode Loper! vindt op 31 oktober 2016 plaats in Groningen. Amsterdam volgt op 23 januari 2017 en tot slot vindt het project plaats op 3 april 2017 in Eindhoven.


Projecten

>
>