aus LICHT - Holland Festival 2019

Driedaagse operamarathon

Projectnaam aus LICHT - Holland Festival 2019
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager aus LICHT
Bijdrage van Fonds 21 € 100.000

Tijdens het Holland Festival wordt in een drie dagen durende marathon een substantieel deel van de opera Licht van Karlheinz Stockhausen (1928-2007) uitgevoerd. De gehele cyclus van Stockhausen bestaat uit zeven opera’s, vernoemd naar de dagen van de week. Voor Aus Licht zijn vele hoogtepunten geselecteerd die samen een totaaloverzicht geven van het meesterwerk van de Duitse componist. Aus Licht is een samenwerking tussen Holland Festival, De Nationale Opera, Koninklijk Conservatorium Den Haag en de Stockhausen-Stiftung für Musik. De uitvoering is in regie van Pierre Audi.

Wereldprimeur

In de operacyclus Licht geeft Stockhausen zijn visie op de rol van de mensheid in een muzikale schepping. Het was het levenswerk van de componist die 27 jaar werkte aan de voltooiing ervan. Stockhausen is een van de meest invloedrijke componisten van de vorige eeuw en wordt geroemd als pionier. Hij was ook omstreden omdat zijn experimentele en radicale composities en ensceneringen niet strookten met de heersende opvoeringspraktijk. Stockhausen had een bijzondere band met Nederland, zowel met het Conservatorium in Den Haag als met het Holland Festival, waar in de loop der jaren verschillende delen van Licht zijn opgevoerd.

 

Met deze uitvoering wordt er een nieuw hoofdstuk aan de opvoeringsgeschiedenis toegevoegd. De drie concerten hebben samen een lengte van meer dan vijftien uur, waarvan tien uur bestaat uit livemuziek en vijf uur uit elektronische muziek. Ook worden er vier helikopters ingezet tijdens de uitvoering van Aus Licht. Het publiek wordt ondergedompeld in een muzikaal universum met als epiloog het elektronische werk UNSICHTBARE CHÖRE, afgespeeld over acht luidsprekers rondom het publiek.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Aus Licht is een unieke opvoering van het werk van een van de meest invloedrijke componisten van de vorige eeuw. Het ondersteunen van uitzonderlijke producties van hoge artistieke kwaliteit past bij het beleid van Fonds 21. Het artistieke team van het project behoort tot de wereldtop, een deel van de uitvoerende muzikanten is speciaal opgeleid tot Stockhausen-specialisten.

Data en locatie

Aus Licht wordt opgevoerd in drie reeksen van drie dagen tijdens het Holland Festival, van 31 mei tot en met 10 juni 2019 in de Gashouder in Amsterdam.


Projecten

>
>