Beneatha's Place

Indringend drama over identiteit

Projectnaam Beneatha's Place
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Well Made Productions
Bijdrage van Fonds 21 € 25.000

Beneatha’s Place van Well Made Productions is een voorstelling over toekomstbeelden, hemelhoge ambitie en het verlies van je grote liefde. Over je plek moeten vinden in een verdeelde wereld en over de geschiedenis die je met je meedraagt. Een voorstelling die het zwart-witvraagstuk niet schuwt maar het omarmt en uitdaagt. Beneatha’s Place is de opvolger van het toneelstuk A Raisin in the Sun en het tweede deel van drie voorstellingen over de betekenis van multiraciaal samenleven.

Drieluik

In Beneatha’s Place zien we hoe de jonge vrouw Beneatha Younger vanuit de Verenigde Staten in de Nigeriaanse onafhankelijkheidsstrijd terecht komt. Een strijd met dramatische gevolgen voor haar familie. Vijftig jaar later keert ze terug naar die noodlottige plek  en wordt ze geconfronteerd met haar verlies en de erfenis van het geweld. De voorstelling is het tweede deel van een beoogd drieluik over de familie Younger en is goed te volgen als een op zichzelf staande voorstelling. Het eerste deel, de Broadwayklassieker A Raisin in the Sun van Lorraine Hansberry uit 1959, wordt ook wel de oertekst van de zwarte canon genoemd.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Well Made Productions is een jonge theatergroep die zich richt op urgent teksttoneel. De eerste productie is artistiek goed ontvangen en van aanvullend belang op het huidige aanbod. Beneatha’s Place richt zich op een jonge, bi-culturele doelgroep (18+). De voorstelling heeft een maatschappelijk doel, namelijk om negatieve stereotypen omver te werpen en verschillende perspectieven te laten zien.

Data en locaties

De première van Beneatha’s Place vindt plaats op 3 mei in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Daarna volgt een tournee langs onder meer Utrecht, Rotterdam, Leeuwarden, Tilburg en Groningen.


Projecten

>
>