Passionate Platform Educatie

Er was eens… Tien boeken voor het beste verhaal

Literatuur hoeft niet saai of stoffig te zijn; honderden vmbo-leerlingen van 13 en 14 jaar doen jaarlijks mee aan de verhalenwedstrijd ‘Er was eens…’ een initiatief van Passionate Bulkboek.

 Deelnemende leerlingen schrijven samen met hun klasgenoten een verhaal. Van een gastdocent (zelf een schrijver) krijgen ze tips hoe ze dat kunnen doen. Wat willen ze vertellen? Wie wordt de hoofdpersoon? Hoe wordt het verhaal spannend, eng of juist romantisch? Hoe kom je aan inspiratie en hoe maak je het verhaal geloofwaardig? In zeven workshops gaan leerlingen onder leiding van een docent aan de slag met hun verhaal: van fictie en columns, tot poëzie en scenario’s.

Pitches en een mooie prijs

Alle verhalen worden beoordeeld door een deskundige jury. Uit alle inzendingen worden drie klassen geselecteerd die hun verhaal mogen pitchen voor de vakjury. Alle leerlingen die aan het winnende verhaal meeschreven, krijgen een boekenkast met 10 leesboeken. De feestelijk prijsuitreiking vindt plaatst op de winnende school. Alle verhalen worden gebundeld.

 

Uniek aanbod

Fonds 21 steunt Er was eens... omdat het literatuur verbindt aan het VMBO-onderwijs, een onderwerp dat niet vaak aan bod komt. Door het schrijven van verhalen kunnen leerlingen werken aan taalvaardigheid, maar leren ze ook opmaken, presenteren en verschillende manieren van schrijven en perspectieven gebruiken.

 

“Juist in de grote stad is het mooi om de kleine verhalen te zoeken”

schrijver Alex Boogers tijdens een les

Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Yinka Shonibare MBE - Paradise Beyond

Kleurrijke solotentoonstelling in Helmond

De solotentoonstelling van Yinka Shonibare in Museum Helmond bevat sculpturen, installaties, collages, tekeningen, fotowerken en films uit de periode 2004 – 2016.

Bekijk project

Young Impact

Jongeren in actie voor een betere wereld

Young Impact is een scholenprogramma om jongeren inspiratie te bieden om vanuit hun eigen intrinsieke motivatie positieve maatschappelijke acties te ondernemen.

Bekijk project