Oksigen

Theatervoorstelling over koloniale verleden

Projectnaam Oksigen
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Firma Mes
Bijdrage van Fonds 21 € 17.500

Oksigen van Firma MES is een theatervoorstelling op locatie in Den Haag over het koloniale verleden van Nederlands-Indië. De voorstelling is een combinatie van een audiotour, stadswandeling en locatietheater, waarbij de bezoeker/deelnemer zelf interactief keuzes kan maken. Bij aanvang van de voorstelling krijgt elke bezoeker een koptelefoon, waarna een stem hen langs plekken met een verborgen geschiedenis leidt. De stad wordt daarmee het decor van een magische en filosofische reis door de stad, maar ook door jezelf.

Wie ben jij?

In Oksigen voeren twee verhaallijnen de boventoon: een verhaallijn gebaseerd op feiten en een fictieve verhaallijn. Zo horen bezoekers fragmenten van anekdotes over de rijke koloniale geschiedenis van Den Haag, onder andere van de familie Broese van Groenou, die aan het hoofd stond van een suikerfabriek in Nederlands-Indië̈ en een monumentale villa liet bouwen. De bezoekers krijgen keuzes voorgelegd die hun individuele route bepalen, morele keuzes en filosofische vragen over identiteit en je thuis voelen. Alle bezoekers eindigen weer samen als groep in een bos. Oksigen is een bijzondere theaterbelevenis waarin bezoekers niet alleen Den Haag, maar ook zichzelf met andere ogen kunnen gaan bekijken.

 

Firma MES heeft in samenwerking met Het Nationale Theater voor Oksigen een educatieprogramma opgezet voor leerlingen van het voortgezet onderwijs uit de regio Den Haag met workshops en voorstellingsbezoek.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Firma MES maakt voorstellingen met een gedegen voorbereiding en onderzoekt in samenwerking met deskundigen het thema van de voorstelling, in dit geval het koloniale verleden van Nederland. Het thema van Oksigen is zeer actueel en kan een breed publiek bereiken. Het educatietraject is een waardevol en relevant onderdeel van het project.

Data en locatie

Oksigen gaat zaterdag 18 september in première. De startlocatie van de voorstelling is Beeld en Geluid Den Haag.

 


Projecten

>
>