Rotterdamse Dakendagen 2019

Architectuurfestival op grote hoogte

Projectnaam Rotterdamse Dakendagen 2019
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Stichting Rotterdamse Dakendagen
Bijdrage van Fonds 21 € 20.000

De Rotterdamse Dakendagen is een architectuurfestival met rondleidingen, theater, muziek en beeldende kunst dat plaatsvindt op verschillende daken in de stad. Het festival brengt architectuur vanuit een verrassende hoek onder de aandacht van een breed publiek. Hoog boven de drukte van de Maasstad opent de Rotterdamse Dakendagen deuren die normaal gesproken gesloten blijven. Het festival laat zien hoe daken kunnen bijdragen aan een gezonde, levendige, aantrekkelijke en toekomstbestendige stad.

Rotterdam vanaf het dak

De vijfde editie van de Rotterdamse Dakendagen bestaat uit vier programmalijnen: architectuur, kennis, cultuur en toegankelijkheid. In deze programmalijnen komen stedenbouwkundige vraagstukken aan bod als verduurzaming en nieuwe publieke ruimtes, maar ook grootstedelijke onderwerpen als diversiteit en inclusiviteit. De twee overkoepelende thema’s van het festival zijn ‘perspectief’ (verdwijnende afstanden) en ‘vrijheid’ (je onbespied wanen). Zo wordt bijvoorbeeld de verdwijnende afstand verbeeld met een loopbrug tussen het gebouw van Q-Park en het dak van de Bijenkorf. Ook worden daken middels lichtlijnen visueel aan elkaar verbonden. Het architectuur- en kennisprogramma bestaat uit honderdvijftig rondleidingen en lezingen van internationale specialisten. Op het cultuurprogramma staan onder meer een dansvoorstelling van Conny Janssen Danst, muziek van de klassiek geschoolde dj/producer Beau Zwarts met harpist Remy van Kesteren en een slotconcert van De Likt met Symphony of Fire.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De Rotterdamse Dakendagen maakt architectuur dankzij een diverse programmering toegankelijk voor een breed publiek. Er is een actueel cultuurprogramma met zowel gevestigde als jonge collectieven en performers. Het architectuur- en kennisprogramma van het festival is van hoge kwaliteit en urgent; op het gebied van architectuur en stedenbouw is weinig publieksaanbod in Nederland. Er wordt stevig ingezet op samenwerking met lokale podiumpartners, waarmee het festival een jonge en diverse doelgroep wil bereiken.

Data en locaties

Het festival vindt plaats van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni 2019 op verschillende locaties in Rotterdam.


Projecten

>
>