New Creatives

Vliegende start voor creatieve jongeren

Projectnaam New Creatives
Pijler
Aanvrager Stichting sQuare
Bijdrage van Fonds 21 € 25.000
€ 25.000

New Creatives geeft jongeren een vliegende start bij hun ontwikkeling tot ondernemende professionals. Het project is een initiatief van sQuare, een organisatie die zich richt op pas afgestudeerde mbo-4-jongeren die een creatieve opleiding hebben gevolgd. Met een broedplaats, leerplek en een creatieve agency biedt sQuare deze jongeren een plek waar zij professionele vaardigheden en een netwerk kunnen ontwikkelen om aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt. De komende twee jaar begeleidt sQuare honderdvijftig jongeren binnen het New Creatives programma.

 

Fonds 21 steunt dit project met een meerjarige toekenning voor 2019 en 2020.

Ondernemende professionals

Jongeren die pas afgestudeerd zijn van een creatieve mbo-opleiding lopen door allerlei omstandigheden tegen barrières aan, waardoor zij vaak niet de kans krijgen om hun volledige potentieel te benutten. Ze concurreren met hbo-opgeleiden maar zijn jonger als ze van hun opleiding afkomen. Vaak zijn de pas afgestudeerde mbo’ers nog onvoldoende zelfstandig en ondernemend. Daarnaast hebben ze nog geen professioneel netwerk en ontvangen ze weinig ondersteuning vanuit hun omgeving om de zzp-markt succesvol te betreden. Ze verstaan hun ambacht echter goed en spreken door hun diverse en grootstedelijke achtergrond een taal die veel mensen aanspreekt. Het project New Creatives helpt jongeren om in twee jaar tijd toe te werken naar financiële zelfstandigheid en om zich te ontwikkelen tot volwaardige professionals. Deelnemers leren hoe ze een portfolio moeten maken en krijgen trainingen gericht op ondernemersvaardigheden. Samen met een coach gaan ze aan de slag om te werken aan hun uitstraling, personal branding en het omgaan met onzekerheid. Ook zijn er lezingen en workshops die worden gegeven door rolmodellen.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt New Creatives vanuit het thema Ondernemen binnen de pijler Jongeren & Maatschappij. Het project draagt bij aan de ontwikkeling van ondernemerschap en zelfredzaamheid bij net afgestudeerde creatieve makers. De aandacht voor ondernemerschap en focus op het mbo past goed bij Fonds 21. Met New Creatives wordt een leven-lang-lerenmodel ontwikkeld, dat kan worden opgeschaald en toegepast in andere sectoren waar jonge vakmensen actief zijn.


Projecten

>
>