Sung Hwan Kim

Solotentoonstelling Sung Hwan Kim

Projectnaam Sung Hwan Kim
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Kunst & Cultuur
Aanvrager Stedelijk Van Abbemuseum
Bijdrage van Fonds 21 € 25.000

Het Van Abbemuseum presenteert een solotentoonstelling van de hedendaagse kunstenaar Sung Hwan Kim (1975, Zuid-Korea). Centrale thema’s van de tentoonstelling zijn het begrip rondom migratie en het omgaan met (culturele) verschillen. Mensen hebben zich altijd over de wereld verplaatst, waarbij ze niet alleen de cultuur van hun nieuwe thuis overnemen, maar deze op hun beurt ook beïnvloeden met hun eigen tradities. Kim, die vaak voor langere tijd op verschillende plekken woont, belicht deze dynamiek. Deze solotentoonstelling in het Van Abbemuseum is zijn grootste tot nu toe in Europa en brengt werken uit meer dan twintig jaar praktijk samen.

Droomachtige filmomgevingen

Met installaties die bestaan uit collage, performance, muziek en licht, verkent Kim thema's als migratie en grenzen en dompelt je onder in zijn eigen verbeeldingswereld. De kunstenaar gebruikt folklore en mythe als middel om mensen zijn verhaal in te trekken. Neem bijvoorbeeld de filminstallatie Love before Bond (2017); een sprookje over twee mensen die elkaar nooit hebben ontmoet. Het werk is ontstaan vanuit Kims fascinatie voor de onrust van zijn nichtje tijdens de overgangsjaren van tiener naar volwassene. Als Koreaans-Amerikaanse vrouw in de Verenigde Staten zoekt ze naar ruimte binnen het bestaande beeld van gemarginaliseerden.

 

Uniek aan de tentoonstelling is dat Kim zowel de kunstenaar als de vormgever ervan is. Hij maakt zintuiglijke interpretaties van de geschiedenis die ons uitnodigen om te vertrouwen op onze emoties en gevoelens. Om dit te bereiken maakt de kunstenaar gebruik van de architectonische en ervaringsgerichte aspecten van ontwerp en installaties, maar ook van het museum zelf.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Sung Hwan Kim kan worden beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars van zijn generatie in het op een interdisciplinaire manier werken met video en performance. De tentoonstelling is actueel omdat het zich richt op de bijzondere manier waarop Kim diverse disciplines (video, muziek, verhalen vertellen, sculpturen) met elkaar verweeft en daarmee op een eveneens bijzondere manier ingaat op migratie, immigratie, grenzen en omgaan met (culturele) verschillen. Het bereik is groot en de tentoonstelling zal vanwege het werk en het thema een jongere doelgroep aanspreken.

Data en locatie

De tentoonstelling Sung Hwan Kim: Protected by roof and right-hand muscles is te zien van 2 december 2023 tot en met 26 mei 2024 in het Van Abbemuseum in Eindhoven.


Projecten

>
>