Over het IJ Festival 2022

Actueel locatietheater in Amsterdam-Noord

Projectnaam Over het IJ Festival 2022
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager IJ producties / Over het IJ Festival
Bijdrage van Fonds 21 € 50.000

Het Over het IJ Festival toont tien dagen lang actueel locatietheater op bijzondere binnen- en buitenlocaties in Amsterdam-Noord. Voorstellingen van nieuwe makers worden afgewisseld met producties van gerenommeerde makers en mid-career makers. Het festival heeft daarbij oog voor de sociale context van het stadsdeel. In het programma is veel ruimte voor makers die zich wezenlijk bezighouden met dat wat er nu speelt in onze stedelijke context - lokaal en globaal - en met de invloed daarvan op onze leefomgeving.

Dertigste editie

Dit jaar viert Over het IJ de dertigste editie. De voorstellingen van nieuwe makers worden traditiegetrouw gepresenteerd in de zeecontainers op het terrein, dit jaar zijn dat producties van onder meer Lieve Fikkers, Salomé Mooj, Diane Mahin, Wennah Wilkens en Niek van Oosten Weyck. Op het reguliere programma staan Hold Your Horses van De Dansers,  Angry Young Men van Wat We Doen, Citizen K van Sadettin K. en The Promised Land van YoungGangsters. Daarnaast is er een stadskunstenaarsprogramma waarin ruimte wordt geboden aan sociaal-artistieke projecten die een brug slaan tussen kunst en de samenleving in Amsterdam-Noord. Het contextprogramma onder de noemer Eiland 2.0 wordt verzorgd door Collectief Walden en is een ontmoetingsplek voor makers, publiek en bijzondere gasten.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Over het IJ is een festival dat zich richt op locatietheater in een stedelijke omgeving, daarmee is het onderscheidend van andere festivals. De kwaliteit van het programma is goed, met producties van gevestigde makers en makers met een jongere carrière. Het festival heeft een nog groeiend bereik en zet zich actief in voor de verbinding met publiek uit de omgeving (Amsterdam-Noord).

Data en locaties

Het Over het IJ Festival vindt plaats van 9 tot en met 17 juli in Amsterdam. Het festivalhart is opgezet op de NDSM-werf.


Projecten

>
>