Ithaka Filmt

Landelijk filmproject voor jonge nieuwkomers

Projectnaam Ithaka Filmt
Pijler
Aanvrager Stichting Common Frames
Bijdrage van Fonds 21 € 30.000

Ithaka Filmt is een landelijk filmproject met workshops en een festival voor nieuwkomers tussen de 12 en 18 jaar. Het project heeft als doel om leerlingen van Internationale Schakelklassen (ISK) verbinding te laten leggen met hun omgeving en hun zelfbewustzijn te vergroten. De jongeren doorlopen onder begeleiding van professionele filmdocenten een traject van het schrijven van een filmscript tot het monteren van de beelden. De films worden vertoond in lokale bioscopen, waarna de beste producties in première gaan op het Nederlands Film Festival. Ithaka Filmt wordt georganiseerd door stichting Common Frames in samenwerking met stichting De Frisse blik en Ithaka ISK in Utrecht.  

Première tijdens NFF

Centraal in Ithaka Filmt staat de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren, op sociaal, creatief en inhoudelijk vlak. Deelnemers aan het project worden bijvoorbeeld gestimuleerd om voor hun film contact te leggen met bewoners, bedrijven en instellingen uit de buurt. Dat gebeurt tijdens een driedaagse workshop, waarin de jongeren in kleine groepjes alle facetten van het filmmaken leren kennen. De films worden  vervolgens op het witte doek in de lokale bioscoop getoond. Alle films worden online gepubliceerd en vijf groepen van iedere school krijgen de kans om hun film met een professionele filmmaker door te ontwikkelen en in première te laten gaan op het Nederlands Film Festival.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt Ithaka Filmt vanuit het thema Mediawijsheid binnen de pijler Jongeren & Maatschappij. Het project is onderscheidend van opzet en is van directe meerwaarde voor de deelnemende jongeren. Vanuit eerder uitgevoerde edities  is al veel ervaring opgedaan met de werkwijze. Film wordt ingezet als middel om het zelfbewustzijn van de jongeren te vergroten, contact met de omgeving te stimuleren. Ook leren jongeren projectmatig te werken én krijgen ze inzicht in hoe media werken. Ithaka Filmt wordt uitgevoerd in veertig klassen en bereikt daarmee 750 leerlingen.

 


Projecten

>
>