Foto: Hemmo Bruinenberg

Ithaka Filmt

Landelijk filmproject voor jonge nieuwkomers

Ithaka Filmt is een landelijk filmproject met workshops en een festival voor nieuwkomers tussen de 12 en 18 jaar. Het project heeft als doel om leerlingen van Internationale Schakelklassen (ISK) verbinding te laten leggen met hun omgeving en hun zelfbewustzijn te vergroten. De jongeren doorlopen onder begeleiding van professionele filmdocenten een traject van het schrijven van een filmscript tot het monteren van de beelden. De films worden vertoond in lokale bioscopen, waarna de beste producties in première gaan op het Nederlands Film Festival. Ithaka Filmt wordt georganiseerd door stichting Common Frames in samenwerking met stichting De Frisse blik en Ithaka ISK in Utrecht.  

Première tijdens NFF

Centraal in Ithaka Filmt staat de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren, op sociaal, creatief en inhoudelijk vlak. Deelnemers aan het project worden bijvoorbeeld gestimuleerd om voor hun film contact te leggen met bewoners, bedrijven en instellingen uit de buurt. Dat gebeurt tijdens een driedaagse workshop, waarin de jongeren in kleine groepjes alle facetten van het filmmaken leren kennen. De films worden  vervolgens op het witte doek in de lokale bioscoop getoond. Alle films worden online gepubliceerd en vijf groepen van iedere school krijgen de kans om hun film met een professionele filmmaker door te ontwikkelen en in première te laten gaan op het Nederlands Film Festival.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt Ithaka Filmt vanuit het thema Mediawijsheid binnen de pijler Jongeren & Maatschappij. Het project is onderscheidend van opzet en is van directe meerwaarde voor de deelnemende jongeren. Vanuit eerder uitgevoerde edities  is al veel ervaring opgedaan met de werkwijze. Film wordt ingezet als middel om het zelfbewustzijn van de jongeren te vergroten, contact met de omgeving te stimuleren. Ook leren jongeren projectmatig te werken én krijgen ze inzicht in hoe media werken. Ithaka Filmt wordt uitgevoerd in veertig klassen en bereikt daarmee 750 leerlingen.

 


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Graphic Matters

Festival in teken van grafisch ontwerp

Het tweejaarlijks festival Graphic Matters in Breda, voorheen bekend als Graphic Design Festival, staat volledig in het teken van grafische vormgeving.

Bekijk project

Passionate Platform Educatie

Er was eens… Tien boeken voor het beste verhaal

Honderden vmbo-leerlingen van 13 en 14 jaar doen jaarlijks mee aan de verhalenwedstrijd ‘Er was eens…’ een initiatief van Passionate Bulkboek.

Bekijk project