The horse of Jenin

De waarde van spelen in vrijheid

Projectnaam The horse of Jenin
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Kunst & Cultuur
Aanvrager Theatre Hotel Courage
Bijdrage van Fonds 21 € 15.000

The Horse of Jenin is een solovoorstelling van de Troupe Courage-acteur Alaa Shehada over een jongen die opgroeit in Jenin, een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever. Zoals elk kind wil hij het liefst spelen en plezier maken. In het hoopvolle The Horse of Jenin vertelt Shehada hoe verbeelding zijn vrijheid werd. De voorstelling is een ode aan de kracht van verbeelding en de waarde van spelen in vrijheid. Het is tegelijk fysiek volkstheater, een persoonlijk verhaal over het leven in Palestina en een feest van de verbeelding.

Vrijheid

Het paard is een Arabisch symbool voor vrijheid en blijft terugkomen in het leven van Alaa Shehada. In zijn woonplaats staat een metershoog standbeeld van een paard. Het vertegenwoordigt verzet en veerkracht, het is de trots van Jenin. Als een Israëlische bulldozer het standbeeld in november 2023 verwijdert, vraagt Alaa zich af: Wat is er met het paard gebeurd? In zijn solovoorstelling bouwt Alaa een nieuw paard op uit de brokstukken van zijn herinneringen, aangevuld met een dosis humor als symbool van hoopvol verzet waarbij ‘de verbeelding aan de macht’ is. Het is een persoonlijk verhaal uit eerste hand over het leven in Palestina dat de onschatbare waarde van spelen in vrijheid verbeeldt.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Troupe Courage heeft een unieke positie binnen de Nederlandse podiumkunsten, het gezelschap onderscheidt zich door hun vernieuwende benadering van Commedia dell’Arte. Het gezelschap maakt voorstellingen waarbij universele en urgente thema’s worden aangeboord en wordt gestreefd naar kunst met sociale impact. De solovoorstelling The Horse of Jenin is hier een goed voorbeeld van. Alaa Shehada is de enige Palestijnse acteur die sinds oktober 2023 in Nederland verblijft en zijn persoonlijke ervaringen op het podium tot leven brengt, wat het bijzonder relevant en aangrijpend maakt. Daarnaast richt het project zich nadrukkelijk op het bereiken van een cultureel divers publiek.


Projecten

>
>