MBO Topacademie

Excellente mbo-studenten worden uitgedaagd

Projectnaam MBO Topacademie
Pijler
Aanvrager CNV Jongeren
Bijdrage van Fonds 21 € 90.000

De MBO Topacademie is een masterclass-traject voor talentvolle en ambitieuze mbo-studenten die het beste uit zichzelf willen halen. Het doel van het project is om talent en ambitie bij de deelnemers te signaleren, stimuleren en ontwikkelen. De deelnemers van de MBO Topacademie werken aan hun 21st century skills, bouwen aan hun netwerk en oriënteren zich in samenspraak met toekomstige werkgevers en rolmodellen op hun toekomst en de keuzes die voor hen liggen. Na het succesvol afronden van het programma gaan deze jongeren weloverwogen, beter voorbereid en met meer zelfvertrouwen de arbeidsmarkt op.

 

De MBO Topacademie is een initiatief van CNV Jongeren en Diversion.

Excellente mbo-studenten

De arbeidsmarkt is aan het veranderen. Productieprocessen verplaatsen zich naar andere delen van de wereld waar arbeid goedkoper is, terwijl in Nederland de diensten- en kenniseconomie belangrijker wordt. Dit stelt andere eisen aan de werknemers van de toekomst. Kennis blijft nodig, maar kennis is vluchtig. Kennis vraagt permanent onderhoud, en dat vraagt om nieuwe vaardigheden. De MBO Topacademie bereidt studenten voor op de wereld van morgen.

 

De MBO Topacademie wordt dit schooljaar aangeboden op ROC’s in Drenthe, Zwolle en Den Bosch. Studenten die willen deelnemen aan het programma moeten in een selectiegesprek hun motivatie toelichten. Niet hun cijfers zijn doorslaggevend, maar er wordt vooral geselecteerd op basis van motivatie en ambitie. Tijdens het programma van de MBO Topacademie ontmoeten de deelnemers topsprekers, volgen ze masterclasses bij bedrijven en worden ze in contact gebracht met professionals uit hun vakgebied. Het programma bestaat verder uit diverse opdrachten, die zowel individueel als in teamverband moeten worden volbracht.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De MBO Topacademie sluit aan bij de criteria binnen het thema Jongeren & Ondernemen van Fonds 21. Het project voorziet in een behoefte  zowel bij de ROC’s als het bedrijfsleven. CNV Jongeren en Diversion hebben veel ervaring in het opzetten van projecten en met het werken met jongeren. Er is een helder programma met leerdoelen opgesteld, waarbij ook ruimte is voor maatwerk. Zo wordt op iedere ROC een passende invulling van het programma gekozen, waarbij zowel de docenten als de leerlingen nauw worden betrokken.


Projecten

>
>