Oerol (2019 - 2020)

Oerol 2020: het imaginaire eiland

Jaarlijks wordt Terschelling tijdens Oerol tien dagen lang omgetoverd tot een groot podium voor theater, dans, straattheater, beeldende kunst en muziek. Dit jaar vindt het festival in een aangepaste vorm plaats. De gevolgen van het coronavirus hebben de organisatie ertoe gedwongen Oerol in de huidige vorm te annuleren. In plaats daarvan is er een alternatief programma samengesteld dat grotendeels virtueel plaatsvindt. Bezoekers beleven Oerol dit jaar vanuit huis, maar wel gelijktijdig met vele anderen. Samen met de makers is alles uit de kast getrokken om bezoekers een festivalervaring te geven waarbij het eilandgevoel nooit ver weg is. 

 

Fonds 21 steunt Oerol met een meerjarige toekenning voor 2019 en 2020.

 

Digitale editie

Bezoekers navigeren via een speciaal ontworpen platform over een imaginair eiland. Het vijfdaagse programma bestaat uit interactieve voorstellingen en live-events, maar ook uit doorlopende activiteiten. Zo zijn er live-(online)workshops van makers voor kleine groepen. Ook zijn er podcasts opgenomen en is er een ‘zoomdisco’ voor groepen vrienden. Speciaal voor Het Imaginaire Eiland creëert beeldend choreograaf Nicole Beutler de poëtische dansfilm STILL LIFE ON THE ISLAND. Silbersee, Gouden Haas en NKK NXT maken een digitale versie van de oeropera Kaapdiegoeiekoop. Andere makers die onderdeel zijn van het programma zijn onder anderen PolakVanBekkem, Laura van Dolron, Willem de Bruin, Michiel Voet, Emke Idema, Kompagnie Kistemaker en MEZRAB. Het programma is voor iedereen online toegankelijk. Bezoekers mogen zelf de hoogte van hun donatie bepalen. 

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Oerol is een festival dat zich onderscheidt van andere festivals door de focus op theater en kunst in het landschap. De kwaliteit van de programmering is hoog met veel nieuw werk of werk dat voor het eerst is te zien. Met het actuele aanbod weet Oerol een groot en breed publiek te bereiken. 

 

Data en locatie

Vrijdag 12 juni start Oerol met een warming-up. Vanaf maandag 15 juni is het festival vijf dagen lang online te bezoeken: www.oerol.nl


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

De Teekenschool

Leren kijken door te doen in het Rijksmuseum

Drie ateliers waarin de collectie van het Rijksmuseum als inspiratie dient om zelf te leren kijken en te begrijpen wat je ziet.

Bekijk project

MBO Topacademie

Excellente mbo-studenten worden uitgedaagd

De MBO Topacademie is een masterclass-traject voor talentvolle en ambitieuze mbo-studenten die het beste uit zichzelf willen halen.

Bekijk project