Jonge Harten Festival (2022 - 2023)

Blik op de toekomst

Projectnaam Jonge Harten Festival (2022 - 2023)
Pijler Kunst & Educatie
Aandachtsgebied Kunst & Educatie
Aanvrager Stichting Jonge Harten
Bijdrage van Fonds 21 € 50.000
€ 50.000

Jonge Harten is een negendaags festival voor jongeren (12 tot 29 jaar) vol theater, performance, dans, workshops en meer in Groningen. Op Jonge Harten bepalen theatermakers de agenda. Samen geven zij hun blik op de toekomst en leggen met een uitgebreide programmering verbinding met het jonge publiek. Kunsteducatie is een van de belangrijkste pijlers van het festival en wordt ontwikkeld in hechte dialoog met docenten en cultuurcoördinatoren. Jonge Harten speelt zich af in vrijwel alle theaters in Groningen en bestaat dit jaar 25 jaar.

 

Fonds 21 steunt festival Jonge Harten met een tweejarige toekenning.

Stay With the Trouble

Het uitgangspunt van de komende editie van Jonge Harten is ‘stay with the trouble’. Een uitnodiging aan de jongeren om even stil te staan op de momenten dat het moeilijk of uitdagend is. Om te stoppen met meteen in oplossingen te denken, maar juist te onderzoeken wat je ervaart. Zo zul je zien dat er vanzelf beweging komt en zie je mogelijkheden die je eerst nog niet bedacht had. Te zien zijn onder meer No Man’s Land van Girls in Woods, Voorjaarsontwaken van Wolf Wolf en premières van onder andere Out of Focus van De Noorderlingen | Brother Till, What Pessoa Taught Me van Marthe Koning en Person Longing For Human van Charles Pas.

 

Op het gebied van educatie is het festival voorbeeldstellend en origineel. Er is aanbod voor scholieren van allerlei niveaus en voor jongeren in hun vrije tijd. In voorbereiding op een voorstellingsbezoek wordt de link gelegd tussen de inhoud van de voorstelling en de leefwereld van de jongere. Ook staat onderzoekend leren centraal. Ook is er aandacht voor interactie en reflectie. Het gesprek begint al voorafgaand aan de voorstelling, maar gaat door na afloop.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Jonge Harten Theaterfestival is het enige festival in Nederland dat zich met kwalitatief aanbod uitsluitend richt op jongeren, in de regio Noord met binnen- en buitenschoolse activiteiten. Het aanbod voor deze groep is niet groot en het ondersteunen ervan past bij de intentie van Fonds 21 om een breed en ook jong publiek te bereiken. De geprogrammeerde voorstellingen zijn van hoge kwaliteit. Het festival vindt plaats in de stad Groningen en bedient ook de regio.

Data en locaties

Jonge Harten vindt plaats van 17 tot en met 25 november op verschillende locaties in Groningen. Het festivalhart wordt gevormd door De Kunstwerf.


Dit project maakt onderdeel uit van het dossier:

Dossier: Kunst en Educatie, leren over en met kunst


Projecten

>
>