Pieter Laurens Mol - Nachtvlucht

Overzichtstentoonstelling Pieter Laurens Mol

Projectnaam Pieter Laurens Mol - Nachtvlucht
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Stedelijk Museum Breda
Bijdrage van Fonds 21 € 35.000

Stedelijk Museum Breda presenteert Nachtvlucht, een overzichtstentoonstelling van Pieter Laurens Mol (1946, Breda) met werk vanaf 1965 tot nu. Het is voor het eerst in dertig jaar dat er zo’n groot aantal werken van deze internationaal gerenommeerd kunstenaar in één tentoonstelling is te zien. Thema van de tentoonstelling is de kleur zwart en de uiteenlopende betekenissen van de duisternis. Nachtvlucht is ingedeeld in zes thematische ensembles met namen als Nachtbraker, Hellevaart en Stille Smart. In de tentoonstelling word je meegenomen in zowel de destructie als de schoonheid van het duister.

Zwart en het duister

Bij Pieter Laurens Mol staan de kleur zwart en het duister voor veel meer dan alleen vernietiging en dood. Al sinds zijn jeugd is hij gefascineerd door de symbolische en de wetenschappelijke betekenissen van duisternis, zoals deze bijvoorbeeld terugkomen in de melancholie of astronomie. Ook laat Mol zich inspireren door alchemie, natuurwetenschappen, mythologie, vaderlandse geschiedenis en oude kunst. Net zo veelzijdig als zijn bronnen zijn de vormen waarin hij zich uitdrukt. Dat kunnen installaties, sculpturen of objecten zijn. Maar ook fotowerken, schilderijen, tekeningen en grafiek behoren tot de soms nooit eerder tentoongestelde werken. 

 

De tentoonstelling bevat een uitgebreid randprogramma gericht op jongeren. Het museum wil bijdragen aan de ontwikkeling van de belevingswereld van jongeren en hen in contact brengen met prikkelende ideeën.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Met dit omvangrijke en unieke project presenteert Stedelijk Museum Breda het oeuvre van Pieter Laurens Mol aan een breed publiek en laat het een nieuwe generatie kennismaken met zijn kunst. De tentoonstelling past goed bij het Stedelijk Museum Breda, dat zelf 36 werken van Pieter Laurens Mol in de collectie heeft. Opvallend is het uitgebreide en vooral inhoudelijke randprogramma, waarmee het museum het publieksbereik wil verbreden met nieuwe doelgroepen.

Data en locatie

De tentoonstelling Nachtvlucht is te zien van 23 juli tot en met 13 november 2022 in Stedelijk Museum Breda.


Projecten

>
>