VMBO On Stage (2019/2020 - 2020/2021)

Beroepenfeest voor vmbo-scholieren

Projectnaam VMBO On Stage (2019/2020 - 2020/2021)
Pijler
Aanvrager VMBO On Stage - Stichting Backstage
Bijdrage van Fonds 21 € 151.250
€ 58.750

Hoe kies je op 13- of 14-jarige leeftijd een beroep dat je misschien wel de rest van je leven gaat uitoefenen? Door te praten met mensen die het nu al doen. VMBO On Stage is een landelijk project waarin vmbo-leerlingen zich oriënteren op hun toekomstige beroepenveld en kennismaken met ondernemers uit hun regio. Door de jongeren in contact te brengen met professionals uit verschillende vakgebieden krijgen ze een goed beeld welke beroepen er zijn en wat deze inhouden. Het project is een initiatief van stichting Backstage en bestaat sinds 2007. Fonds 21 steunt dit project met een tweejarige toekenning voor de schooljaren 2019/2020 en 2020/2021. VMBO On Stage zal deze schooljaren worden uitgevoerd in een groot aantal regio’s verspreid door Nederland  in samenwerking met lokale organisaties.

Beroepenfeest

VMBO On Stage gelooft in de kracht van een persoonlijk, duurzaam en lokaal netwerk van professionals om jongeren te helpen met hun toekomstdromen en beroepskeuze. Hoogtepunt van het project vormt het Beroepenfeest. Op die dag gaan de vmbo-leerlingen tijdens een feestelijke bijeenkomst op zoek naar hun droombaan. Zo’n tweehonderd professionals met uiteenlopende beroepen staan klaar om de jongeren alles over hun baan te vertellen. Het beroep staat centraal in de gesprekken: wat houdt het vak in en hoe ziet een werkdag er nu echt uit? Matchmakers en jeugdadviseurs helpen de leerlingen om de juiste beroepsbeoefenaar te vinden. Ook ouders worden hierbij nadrukkelijk betrokken. Na het Beroepenfeest reflecteren de jongeren via opdrachten op school en gaan zij op werkbezoek bij een bedrijf waarmee zij hebben kennisgemaakt.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt VMBO On Stage vanuit het thema Ondernemen binnen de pijler Jongeren & Maatschappij. Het project heeft aandacht voor ambacht, vakmanschap en ondernemerschap. VMBO On Stage zet zich in voor een gerichtere beroepskeuze, een breder toekomstperspectief, het stimuleren van een proactieve houding van jongeren en voor een positiever imago van vmbo-leerlingen. VMBO On Stage is in de loop der jaren uitgegroeid tot een landelijk project met een groot bereik.

 

 


Projecten

>
>