Craigie Horsfield: How the World Occurs

Tentoonstelling in Centraal Museum Utrecht

Projectnaam Craigie Horsfield: How the World Occurs
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Centraal Museum Utrecht
Bijdrage van Fonds 21 € 70.000

Craigie Horsfield: How the World Occurs in het Centraal Museum in Utrecht is de eerste solotentoonstelling van deze Engelse kunstenaar in Nederland. De tentoonstelling zet aan tot denken over onze relatie tot de wereld om ons heen en de wijze waarop we naar de wereld kijken. Horsfield maaktgrote wandtapijten, fotografie, panelen en fresco’s met daarop beelden van onder meer mensenmassa's en landschappen. Ook is er een geluidskunstwerk door de hele tentoonstelling te horen dat Horsfield samen met sound artist Reinier Rietveld heeft gemaakt. Tevens verschijnt er een speciale publieksgids geschreven door schrijver en dichter Mischa Andriessen.

Wandtapijten

In de tentoonstelling zijn circa veertig werken te zien, waaronder vijf enorme wandtapijten. Wandtapijten vormen een belangrijk onderdeel van Horsfields oeuvre. Horsfield zet ze in als een verhalend medium. De enorme werken zijn een metafoor voor de wereld waarin we leven, waarbij elke particuliere draad belangrijk en onmisbaar is voor het hele beeld. Onder de wandtapijten in het Centraal Museum zijndrie landschappen, die in diepe schemering worden getoond. Het grootste werk is ruim veertig vierkante meter.

Over Craigie Horsfield

Craigie Horsfield (1949) is een internationaal gerenommeerd kunstenaar. Zijn werk is opgenomen in talrijke museumcollecties,  waaronder het Walker Art Center in Minneapolis, Tate Gallery in Londen en Museum of Modern Art in San Francisco. In 1996 werd Horsfield genomineerd voor de Turner Prize. In zijn werk speelt zijn fascinatie voor het begrip ‘relaties’ altijd een centrale rol: de verbinding tussen mensen, de relatie tussen jezelf en de wereld, maar ook hoe de geschiedenis je leven bepaalt en hoe je zelf ook weer deel uitmaakt van die geschiedenis.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

How the World Occurs is de eerste solotentoonstelling van Craigie Horsfield in Nederland. Het is een unieke tentoonstelling met een sterke inhoud en een interessant en spannend publieks- en educatieprogramma. De kunstenaar heeft met het Centraal Museum en de stad Utrecht een speciale band. Het museum kocht eerder werken van Horsfield. Ook organiseerde het museum een sociaal project in de stad, waarbij Horsfield dertig Utrechters portretteerde. Voor het geluidskunstwerk dat tijdens de tentoonstelling is te horen werkt Horsfield samen met de Utrechtse sound artist Reinier Rietveld.

Data en locatie

De tentoonstelling Craigie Horsfield: How the World Occurs is te zien van 29 oktober 2016 t/m 5 februari 2017 in het Centraal Museum in Utrecht.


Projecten

>
>