Streetwear

Street Dreams: How hiphop took over fashion

Tentoonstelling over invloed van hiphop op mode en lifestyle

Projectnaam Street Dreams: How hiphop took over fashion
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Kunsthal Rotterdam
Bijdrage van Fonds 21 € 30.000

De Kunsthal Rotterdam presenteert in samenwerking met het HipHopHuis en gastcurator Lee Stuart de tentoonstelling ‘Street Dreams – How hiphop took over fashion’. De tentoonstelling laat de invloed zien van hiphop op mode en lifestyle. De subcultuur domineert momenteel niet alleen de hitlijsten, maar ook het straatbeeld. Zo is het heel normaal geworden om met sneakers naar kantoor te gaan of sportkleding te dragen buiten de sportschool. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hiphop een belangrijke inspiratiebron vormt voor de grote modehuizen.

Hiphop

De tentoonstelling in de Kunsthal toont in verschillende ruimtes de looks, de codes en de creatieve kracht van hiphop. Zo geeft de eerste ruimte ‘The Mixtape’ een impressie van de evolutie van de subcultuur die in de jaren ’70 ontstond in The Bronx in New York. Te zien zijn video’s uit de beginjaren tot aan het verschijnen van specifieke modemerken in de jaren ’90. ‘The Gallery’ toont werk van succesvolle kunstenaars als Nick Cave, Thomas J. Price en Kehinde Wiley. Ook laten beelden van fotografen als Jamal Shabazz, Janette Beckman en Dana Lixenberg de beginjaren van de hiphopmode zien. In de ruimte ‘The Masters’, delen iconen als April Walker, David Fischer en Virgil Abloh hun persoonlijke verhaal over hun rol in de subcultuur en de invloed van hiphop op de huidige mode-industrie. Tot slot reflecteert ‘The Street’ op de huidige tijd, waar jongeren urenlang in de rij staan voor productlanceringen.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

‘Street Dreams – How hiphop took over fashion’ is de eerste volwaardige tentoonstelling over hiphop in Nederland die de brede culturele beweging omvat en ook van context voorziet. Er wordt samengewerkt met gerenommeerde partijen zoals HipHopHuis en Lee Stuart als gastcurator. De getoonde objecten, de opzet van de tentoonstelling en de - vaak wereldberoemde - iconen die hun medewerking hebben toegezegd, geven de tentoonstelling internationale allure.

Data en locatie

De tentoonstelling ‘Street Dreams – How hiphop took over fashion’ is te zien van 15 juni tot en met 15 september 2019 in de Kunsthal in Rotterdam.


Projecten

>
>