Rotterdamse Dakendagen 2022 en Rotterdam Rooftop Walk.

Architectuurfestival op de daken van Rotterdam

Projectnaam Rotterdamse Dakendagen 2022 en Rotterdam Rooftop Walk.
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Stichting Rotterdamse Dakendagen
Bijdrage van Fonds 21 € 35.000

De Rotterdamse Dakendagen is een architectuurfestival met rondleidingen, theater, muziek en beeldende kunst op verschillende daken in Rotterdam. Het festivalweekend toont hoe het benutten van daken kan bijdragen aan een gezonde, levendige, inclusieve, aantrekkelijke en toekomstbestendige stad. Drie dagen lang verandert de Rotterdamse binnenstad in een open laboratorium, waar inspirerende voorbeelden worden getoond, de potenties van het daklandschap wordt onderzocht en waar met bewoners en professionals wordt gereflecteerd op de (on)mogelijkheden van daken.

Rooftop Walk

Tijdens de Rotterdamse Dakendagen zijn ruim 35 daken opengesteld voor publiek. Er zijn routes uitgezet langs meerdere daken, met op ieder dak een verrassende manier om de ruimte te gebruiken en/of naar de stad te kijken met theater, dans, film en muziek. Bezoekers kunnen zelfstandig op ontdekkingstocht, maar het is ook mogelijk om onder begeleiding van een gids daken te bezoeken. Naast de tours en dakwandelingen zijn er tijdens de Dakendagen ook een aantal Specials te zien, waaronder solotheatervoorstellingen op een toren en salsa op het centrale festivaldak. In het kennisprogramma van de Dakendagen staat het daklandschap als stedenbouwkundige opgave centraal. Het gebruik van daken is actueel, in de hedendaagse zoektocht naar nieuwe publieke ruimte in een verdichtende stad, én de mogelijke oplossingen die het biedt om klimaatveranderingen het hoofd te bieden.

 

Samen met het gelijknamige festival organiseert de Rotterdamse Dakendagen ook de Rotterdam Rooftop Walk, een route op dakniveau inclusief een luchtbrug tussen WTC Rotterdam en de Bijenkorf. Met trappen en een spectaculaire luchtbrug op 29,5 meter hoogte, worden de daken van beide gebouwen met elkaar verbonden en toegankelijk gemaakt.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De Rotterdamse Dakendagen brengt architectuur vanuit een onverwachte hoek onder de aandacht van een breed publiek. Er is een actueel cultuurprogramma met zowel gevestigde als jonge collectieven en performers. Het architectuur- en kennisprogramma van het festival is van hoge kwaliteit en urgent; op het gebied van architectuur en stedenbouw is weinig publieksaanbod in Nederland. De Rotterdam Rooftop walk is een spectaculair project en kan het publiek verbreden.

Data en locaties

De Rotterdamse Dakendagen vindt plaats van 3 juni tot en met 5 juni in Rotterdam.


Projecten

>
>