IDFA (2021 - 2022)

Grootste documentairefestival ter wereld

Projectnaam IDFA (2021 - 2022)
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Film, Mediakunst & Digitale Cultuur
Aanvrager Stichting International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA)
Bijdrage van Fonds 21 € 150.000
€ 150.000

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) is het grootste documentairefestival ter wereld. Tijdens IDFA staat de creatieve documentaire in al haar verschijningsvormen in het middelpunt van de belangstelling. Het festival vindt weer fysiek plaats met films en talks in de filmzalen, immersieve en interactieve installaties door de hele stad en een uitgebreid professionalsprogramma.

 

Fonds 21 steunt dit project met een meerjarige toekenning voor 2021 en 2022.

2021

De 34ste editie van IDFA opent met de Nederlandse film Four Journeys van Louis Hothothot (Louis Yi Liu), een persoonlijke debuutfilm over de destructieve invloed van de in 1979 ingevoerde eenkindpolitiek op een Chinese familie. Er worden tijdens het festival meer dan 250 films vertoond van filmmakers uit meer dan tachtig landen. Het filmprogramma wordt aangevuld met een uitgebreide randprogrammering, waaronder de IDFA Talks, bijzondere gesprekken tussen filmmakers, hoofdrolspelers en experts. Het festival vindt zoveel mogelijk op locatie plaats, maar ieder dag is er een bijzondere vertoning vanuit de grote zaal in Tuschinski die gelijktijdig online kan worden bekeken.

Jongeren

IDFA is er ook voor jonge documentaire liefhebbers, met filmprogramma’s en speciale vertoningen: IDFA Junior, Young Adult Films, en IDFA Meets. Elk jaar bezoeken bovendien zo’n 10.000 scholieren het festival. Leerlingen van primair en voortgezet onderwijs en het mbo verbreden hun kijk op de wereld in documentaireprogramma’s, workshops en gesprekken met filmmakers.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt IDFA vanwege de hoge kwaliteit van het programma, het brede bereik, kennisuitwisseling en educatie. Het festival toont innovatiedrang, artistieke kwaliteit en diversiteit in hun programma. IDFA zet daarbij stevig in om een jongere en cultureel meer diverse doelgroep te bereiken.

Data en locaties

IDFA vindt plaats van 17 tot en met 28 november 2021 in diverse bioscopen in Amsterdam en online.


Projecten

>
>